BiH farmeri zbog viškova hrane traže smanjenje uvoza

Autor: Poslovni dnevnik , 25. listopad 2020. u 21:59
Poljoprivrednici zahtijevaju uvođenje nameta na robu iz inozemstva/MARIN TIRONI/PIXSELL

Vlada Federacije BiH za pomoć izvoznicima izdvojila je 10 milijuna maraka .

BiH poljoprivrednici, suočeni s ogromnim viškom proizvoda, traže od države da uvede zaštitu i smanji uvoz. Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa najavljeno je osnivanje radne grupe koja će razmatrati tu inicijativu, javljaju Poslovne novine.

Za BiH tržište preveliki su viškovi mesa, mlijeka i povrća koji su se nagomilali kod poljoprivrednika. Trenutačno, kako tvrde, na razini BiH imaju viška oko 20 milijuna litara mlijeka.

Farmeri znaju da je uslijed pandemije smanjena kupovna moć građana, ali traže pomoć države kako bi se domaća roba učinila konkurentnom i našla svoje mjesto na inozemnom tržištu. Upozoravaju da se izvozi prvoklasno domaće meso, a uvozi jeftino.

“Na temelju podataka koje imamo, uvoz u BiH nije se povećao. Istina je da je smanjena potrošnja u BiH i vanjskootrgovinski promet zbog pandemije”, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, potvrđuje da uvoz mesa u BiH nije povećan.

“Ali nije niti smanjen uvoz. Smatramo i da je ova količina koja ulazi prevelika.

Uvoz se ne može zabraniti, ali ministar Košarac i ostali trebaju se pozabaviti zaštitom domaće proizvodnje, a to se može uvođenjem prelevmana i ostalih nameta na uvezenu robu tako da se njena cijena izjednači s domaćom”, objašnjava Bićo.

Vlada Federacije BiH za pomoć izvoznicima izdvojila je 10 milijuna maraka (oko 5,1 mil. eura), a poticaji za proizvodnju osigurani su i u RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close