U moru poskupljenja posljednjih mjeseci, građani napokon su dočekali i jednu dobru vijest

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2023. u 22:00
Za nadati se da niže cijene neće biti iznimka te da će cijene goriva doživjeti još veći pad/Shutterstock

Niže cijene nisu mogle doći u boljem trenutku, s obzirom na vrlo niske temperature posljednjih dana.

Građani Bosne i Hercegovine u moru poskupljenja koja ih opterećuju posljednjih mjeseci, napokon su dočekali i jednu dobru vijest. Cijene goriva u BiH, naime proteklih su dana doživjele solidan pad, ponegdje i 15%,1 a nakon dužeg vremena benzin se može točiti po cijeni nižoj od 2,50 KM po litri.

U Tuzli se cijena dizela na benzinskim pumpama kreće od 2,66 KM do 2,96 KM. Nakon dužeg vremena moguće je natočiti gorivo po cijeni nižoj od 2,50 KM po litru. Tako je cijena benzina 95 od 2,41 KM po litri do 2,76, a benzina 98 od 2,66 KM do čak 3,41 KM, piše Klix.ba.

15

posto cijene goriva u BiH ovih dana solidno pale

Ozbiljno pojeftinjenje
Prema podacima iz aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, smanjena je i cijena UNP-a, pa litar u Tuzli košta od 1,35 do 1,66 KM.

Prema službenim informacijama, gorivo je pojeftinilo i na većini pumpi u Sarajevu. Dizel se prodaje po cijenama od 2,71 KM za litar do 2,91 KM za litar. Cijena benzina 95 u Sarajevu je od 2,56 KM po litru do 2,71 KM po litru, a benzina 98 od 2,61 KM po litru do 3,26 KM po litru. Plin se prodaje po cijeni od 1,31 KM za litar do 1,66 KM za litar.

Prema podacima iz aplikacije Ministarstva trgovine i turizma RS, cijena dizela u Banjoj Luci je od 2,68 KM do 2,99 KM. Benzin 95 u Banjoj Luci kreće se od 2,42 KM do 2,75 KM, a benzin 98 od 2,69 KM do 3,32 KM. Plin u Banjoj Luci je od 1,43 KM do 1,60 KM.

Dizel je u Mostaru također pojeftinio, ali je i dalje viši nego u drugim velikim gradovima. Tako se dizel u Mostaru prodaje od 2,76 KM do 2,96 KM po litri. Benzin 95 na pumpama u Mostaru je od 2,56 KM do 2,71 KM, a benzin 98 od 2,71 do 3,91 KM.

Za nadati se da niže cijene neće biti iznimka te da će cijene goriva doživjeti još veći pad, što bi omogućilo predah stanovništvu opterećenom inflacijom. Brent nafta se na tržištu prodaje po cijeni nešto višoj od 84 dolara po barelu, a WTI za 77,74 dolara po barelu.

U pravi trenutak
Edhem Bičakčić, stručnjak za energente, kaže da se još ne zna točan razlog ovog pada cijena.

“Cijene naftnih derivata, pa tako i goriva, u Bosni i Hercegovini ovise o tržišnoj cijeni u Europi, a tržišna cijena u Europi ovisi o ponudi i potražnji”, kazao je Bičakčić za Nezavisne novine.

Nije to jedino što utječe na konačnu cijenu goriva na crpkama, jer osim toga, kako objašnjava, utječu i učinci embarga na rusku naftu te druge aktivnosti koje provodi Europska unija. Sve se to izravno odražava na tržište, ističe.

Ističe da ovo pojeftinjenje nije moglo doći u boljem trenutku, povezujući to s niskim temperaturama koje su zahvatile veći dio Republike Srpske, a i cijele Bosne i Hercegovine.

“Čini se da je netko na tržište pustio povećane količine tih derivata, što je rezultiralo padom cijene. U svakom slučaju pozitivna stvar”, kaže Bičakčić.

Kako naglašava, ako bi došlo do odmrzavanja, moglo bi se očekivati ​​da će cijene početi još više padati, pod uvjetom da nešto drugo ne utječe na tržište. Iako je cijena goriva niža ako se osvrnemo nekoliko dana unatrag, ako usporedimo ovo razdoblje s istim razdobljem prošle godine, vidimo da je cijena goriva ipak viša za oko 30 do 40 feninga.

Komentirajte prvi

New Report

Close