Arapske i hrvatske kompanije žele preuzeti nekadašnjeg građevinskog diva

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Početna prodajna cijena iznosi 88 milijuna KM (oko 44 milijuna eura).

Za kupnju nekadašnjeg građevinskog diva Hidrogradnje zainteresirano je nekoliko tvrtki, uključujući i one iz arapskih zemalja.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je stečajni upravnik Hidrogradnje Zijad Fazlagić. Prema njegovim riječima, otkupljeno je četiri ili pet natječajnih dokumentacija.

Optimistična očekivanja

Istaknuo je da su među onima koji su otkupili tu dokumentaciju tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Iraka i Hrvatske. Fazlagić očekuje da će kupoprodajni proces biti uspješno okončan te je naglasio da je početna prodajna cijena 88 milijuna KM (oko 44 milijuna eura). Napomenuo je da je to početni iznos koji potražuje kao stečajni upravitelj posljednje dvije godine.

“Kad bi ta cijena bila niža, onda se radnici ne bi mogli namiriti, odnosno sav bi novac išao poreznoj upravi”, dodaje Fazlagić.

Upitan kolika je vjerojatnost da će kupoprodajni proces biti završen u sljedećih 15-20 dana ili mjesec dana, odgovorio je da će to biti jasno tek kada novac bude uplaćen. Naveo je da ne ulazi u to što rade tvrtke koje su zainteresirane za kupnju Hidrogradnje.

“To je biznis kao i svaki drugi biznis. Kupuje se kapital kojim se kasnije upravlja i to je to”, kazao je Fazlagić.

Hidrogradnja je sarajevska građevinska tvrtka koja je djelovala na području cijele bivše Jugoslavije, kao i u zemljama širom svijeta. S nekoliko tisuća zaposlenih i zaradama u stotinama milijuna dolara radila je na nekim od najzahtjevnijih građevinskih projekata.

Inače, nakon niza neuspješnih prodaja ove tvrtke, predstavnici radnika ovog nekadašnjeg giganta iznijeli su niz nedoumica vezanih uz te prodaje, ali i stečajnog upravitelja ove tvrtke, objavila je tada Slobodna Bosna.

Radnici ogorčeni

Održavanje takvog stanja, kako su tada najavili predstavnici radnika, “odgovara lobiju okupljenom oko stečajnog upravitelja”.

“Jedini koji se ne javljaju su otpušteni radnici. To odgovara onima koji podržavaju nelegalnog Zijada Fazlagića, čovjeka koji ima 75 godina i više nema pravo voditi nikakav stečajni postupak, a to je presuđeno na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Ovo je nastavak organizirane pljačke i kontinuiranog izvlačenja stečajne mase iz Hidrogradnje.

Hidrogradnja, kako je tada rečeno, i u sadašnjem statusu ima najveće proizvodne reference i kapacitete u FBiH.

“Na mjesečnoj razini ostvari se proizvodnja i naplata u iznosu od 800.000 KM do 1.200.000 KM i nijedan radnik ne zna gdje ide taj novac, a u sedam godina krvavog stečaja ostvaren je prihod od 80 milijuna KM, od čega ni jedini radnik nije dobio niti jednu marku, a u međuvremenu je 168 naših kolega umrlo od bijede, neimaštine, neimaštine i nemaštine – kazao je predstavnik radnika Miralem Terzo.

Komentirajte prvi

New Report

Close