Analitičari: Rast stranih ulaganja u BiH nije ohrabrujuć

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prošle godine strani investitori uložili su u BiH 1,7 milijardi KM, što je za 233 milijuna KM više nego godinu ranije.

Prošle godine, prema podacima Centralne banke BiH, strani investitori uložili su u BiH 1,7 milijardi KM, što je za 233 milijuna KM više nego godinu ranije. Najviše se ulagalo u trgovinu, bankarstvo i energetiku.

No, analitičari smatraju da povećanje nije suštinsko, već samo vrijednosno, prenosi BHRT. Strana ulaganja su u prošloj godini veća za 16 posto u odnosu na 2022. godinu.

Financijski sektor prednjači
Izravna strana ulaganja u našu zemlju iznosila su lani milijardu i 708 milijuna KM, što je za 233 milijuna KM više u odnosu na 2022. godinu i gotovo dvostruko više u odnosu na 2020. godinu. Prema visini ulaganja ističe se nekoliko zemalja i sektora u koje se ulagalo.

“Zemlje koje su najviše ulagale u BiH su Rusija, Nizozemska, zatim Hrvatska, Velika Britanija i Turska. Što se tiče sektora ulaganja u kojem se bilježi najveći priljev stranih ulaganja, to je sektor financijskih i uslužnih djelatnosti, zatim proizvodnja, trgovina i drugi – kaže Jasmina Penava iz Agencije za promicanje stranih ulaganja u BiH.

Iako bi se, gledajući statističke podatke, moglo zaključiti da BiH postaje atraktivna investicijska destinacija, prema mišljenju ekonomista, količina stranih ulaganja nije nešto čime se možemo pohvaliti. Rast investicija je, smatraju, prije svega rezultat inflacije, ali i knjigovodstvenih akrobacija, gdje kompanije u stranom vlasništvu knjiže reinvestiranje svoje dobiti ostvarene u BiH kao ulaganje.

“Moramo imati puno veći porast kada je riječ o stranim ulaganjima, koja bi trebala biti izražena u milijardama, da bismo mogli reći da smo nešto napravili. Dakle, radi se o skromnom rezultatu”, smatra ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Problematični Rusi
“Povećanje nije suštinsko, već samo vrijednosno. Jedna vrlo problematična činjenica je da se Ruska Federacija pojavljuje među vodećim investitorima, a znamo da generalno nema novih investicija iz Rusije koje možemo osjetiti. Dakle, postavlja se pitanje koje su to prave investicije ili se možda radi o nekom pokušaju da izbjegne sankcije”, ističe analitičar Igor Gavran.

Strani ulagači koji već posluju u BiH ističu niz komparativnih prednosti, kao što su povoljan geografski položaj, blizina Zapadne Europe, solidna infrastruktura, niske cijene energije i povoljna cijena rada. Naravno, postoje i nedostaci koji odvraćaju ulaganja.

“Politička stabilnost i koliko radne snage zapravo ima i koliko je radne snage obučene. To su ozbiljni izazovi i svatko treba sam procijeniti je li spreman preuzeti rizik, kaže Edin Dacić, predsjednik Vijeća stranih investitora Regionalne privredne komore Banja Luka. Od 1995. godine strani investitori su uložili oko 20 milijardi KM u BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close