Američki Modulus ulaže preko tri milijuna eura u banjalučki ACX

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Banjalučki startup primio investiciju koja označava prekretnicu na regionalnoj kripto sceni.

Banjalučki startup ACX, kripto mjenjačnica koja je s radom počela prošle godine, dobila je investiciju američke tvrtke Modulus. Investicija u iznosu od 6,3 milijuna KM (preko tri milijuna eura) označava prekretnicu i novu eru regionalne kripto scene.

Modulus je vodeći globalni pružatelj financijske tehnologije u više od 100 zemalja. Svaki dan oko 30 posto američkog tržišta dionica prolazi kroz Modulusov softver, piše eKapija.

Globalni igrač
Modulusovi partneri i klijenti su vodeće svjetske tvrtke kao što su Nasdaq, Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, TradeStation, eToro, NASA, Raytheon, Microsoft, IBM, Siemens, Yahoo i mnogi drugi poznati brendovi.

Modulus ima patente u financijskoj tehnologiji za mehanizme brzog podudaranja, kao i u AI tehnologiji za velike jezične modele. Richard Gardner, izvršni direktor Modulusa, izrazio je svoje povjerenje u ACX tim.

“Tim u ACX-u ne samo da je iskusan, već pokazuje i visoku razinu energije koja će ih sigurno dovesti do uspjeha. Njihova predanost i stručnost, posebno u području kripto razmjena, savršeno se uklapaju u našu viziju i vrijednosti – rekao je.

Ozbiljna startup priča

ACX ima najveću ponudu kriptovaluta u BiH, jedini ima implementiran elektronski KYC, a implementirao je i KYT sustav za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Branko Petrović, osnivač ACX-a, dodao je kako je ovo prekretnica za tvrtku, ali i regionalnu kripto scenu.

“Zahvaljujući ulaganju tvrtke Modulus izdvojit ćemo se od ostalih platformi i ponuditi ono što trenutno ne može niti jedna domaća kripto mjenjačnica u regiji. Ovo ulaganje omogućuje nam značajno unapređenje naše platforme i širenje poslovanja, prvenstveno na zemlje u regiji – rekao je Petrović.

Dodaje da će ACX burza izaći s novom verzijom platforme 2.0 neočekivanom brzinom. “ACX će postati SPOT platforma za trgovanje koja će na početku nove verzije nuditi nekoliko stotina kriptovaluta (i parova) i najsigurniji kripto novčanik na svijetu – Fireblocks.

Richard Gardner također će se pridružiti kao savjetnik u savjetodavnom odboru, donoseći vrijedne smjernice i uvid. Osim toga, Modulus će ACX-u otvoriti vrata do njihove široke mreže investitora, kao i poveznicu s drugim velikim igračima u kripto industriji – rekao je Petrović.

Iako je ACX s radom započeo prošle godine, Adriatic Crypto Exchange je postavila visoke standarde za domaće i regionalne kripto burze. Trenutno u Bosni i Hercegovini ACX ima najveću ponudu kriptovaluta, jedini ima implementiran elektronski KYC pomoću SumSuba, a implementirao je i KYT sustav za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma korištenjem kriptovaluta.

Ozbiljna ekspanzija
Ovaj sustav podržavaju ACAMS certificirani AML/CFT službenici, koji su jedini takvi u BiH. Također, ACX ima certificirani tim za kripto istrage licenciran od strane Chainalysis, najveće tvrtke za kripto istrage čiji softver koriste gotovo sve agencije za provođenje zakona, uključujući Interpol, Europol i nacionalne policijske agencije.

S takvim skupom stručnih ljudi i dobrom praksom, potvrđenom ISO standardima za informacijsku sigurnost i upravljanje kvalitetom, ACX je doživio veliku ekspanziju od svog ulaska na tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close