Legendarna slovenska kompanija zatvorila jedan pogon, planiraju otpuštanja…

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2024. u 10:54
Foto: Facebook

U slovenskoj tvrtki zaustavili razvoj modne obuće, ali i dalje proizvode stare modele za svoju prodajnu mrežu.

Slovenska Alpina će dio proizvodnje preseliti u Bosnu i Hercegovinu, a u Sloveniji će otpustiti 60 radnika.

Poslovanje s gubitkom nastavlja se i ove godine, a sljedeće bi godine, prema planovima Alpine, trebalo poslovati oko pozitivne nule. U Alpini su zaustavili razvoj modne obuće, ali i dalje proizvode stare modele za svoju prodajnu mrežu, piše ljubljanski Dnevnik.

Slijede otpuštanja
“Nakon najave smanjenja broja zaposlenih, Alpina je pripremila program otpuštanja koji će radnicima i sindikatima prezentirati u narednim danima. U Sloveniji, gdje Alpina zapošljava 331 od ukupno 948 zaposlenika u cijeloj grupi, do kraja ove godine broj zaposlenih smanjit će se za 60.

Imaju proizvodnju i u Kini

Alpina ima i proizvodnju u Kini, gdje proizvodi dio obuće za skijaško trčanje nižeg cjenovnog ranga, te laganu planinarsku i urbanu obuću.

Od ukupne radne snage u Sloveniji više od stotinu njih radi u trgovinama. Kako je pojasnila direktorica Alpine Amadee Kavčič Jesenovec, za sada ne planiraju mijenjati broj trgovina, pa će broj zaposlenih u trgovinama ostati približno isti.

Prema riječima direktorice, uprava se zalaže za što veću primjenu soft otpuštanja i vođenje računa o socijalnim kriterijima kako bi se ublažio učinak nezaposlenih u lokalnoj sredini. “Pomoći ćemo u pronalaženju novih poslova. Čim su izašle prve javne informacije o otpuštanjima, javile su nam se okolne tvrtke kojima je potrebno dodatno osoblje, rekla je Kavčič-Jesenovec.

“U našim proizvodnim jedinicama proizvodimo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, a ne razvijamo nove. Prošle godine smo se fokusirali na razvoj i proizvodnju sportske obuće.

Alpina je krajem srpnja zatvorila jedan od svoja dva proizvodna pogona u Bosni i Hercegovini, a bez posla je ostalo 86 radnika. U nadolazećim mjesecima tvrtka će iz Žira preseliti dio svojih proizvodnih linija: montažnu liniju obuće za alpsko skijanje, obuće za skijaško trčanje i planinarenje.

“U Žirama će ostati alatnica, odjeli lijevanja plastike, odjel razvoja, marketinga i prodaje, odnosno svi poslovi s visokom dodanom vrijednošć. Proizvodnja će se iz Slovenije preseliti u tvornicu u općini Tešanj, gdje je nakon zatvaranja preseljena i proizvodnja iz Sarajeva.

Alpina ima i proizvodnju u Kini, gdje proizvodi dio obuće za skijaško trčanje nižeg cjenovnog ranga, te laganu planinarsku i urbanu obuću. Cipele za alpsko skijanje, zahtjevne cipele za skijaško trčanje višeg cjenovnog razreda i kožna planinarska obuća u potpunosti se proizvode u Bosni i Hercegovini, kazala je Kavčič-Jesenovec.

“Posljednjih godina Alpina kontinuirano smanjuje proizvodnju modne obuće. U 2016. proizvela je oko 610.000 pari obuće, prošle godine 141.000, a ove će godine proizvesti tek oko 45.700 pari obuće. Kako je rekla Amadea Kavčič Jesenovec, najveći pad proizvodnje bio je na početku epidemije covida. Prošle je godine, međutim, tadašnja uprava odlučila zaustaviti razvoj modne obuće jer su Alpinini najveći kupci otišli u stečaj, a nisu uspjeli pronaći nove kupce.

“Proizvodne cijene modne obuće koja je u cijelosti proizvedena u Europi bile su previsoke i nekonkurentne. Konkurentske tvrtke proizvode ili kupuju modnu obuću u zemljama s nižim troškovima rada, poput Vijetnama, Bangladeša, Brazila. U našim proizvodnim jedinicama proizvodimo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, a ne razvijamo nove. Prošle godine smo se fokusirali na razvoj i proizvodnju sportske obuće, objasnila je direktorica.

Skijaško trčanje
Ujedno je naglasila da Alpina dugoročno planira ostati vodeći proizvođač obuće za skijaško trčanje – za zimsku sezonu 2024./25. potpisali su ugovor i s aktualnim prvakom u skijaškom trčanju, Norvežaninom Harald O. Amundsenom, koji je prošle sezone osvojio Kristalni globus – i kako bi se ponovno pozicionirao na tržištu cipela za alpsko skijanje, s novom inovativnom ženskom skijaškom cipelom koja dolazi na tržište ove godine, a novom muškom skijaškom cipelom sljedeće godine. Od 2022. Alpina je u vlasništvu češke tvrtke K&H.

Komentirajte prvi

New Report

Close