Što točno obuhvaća granski kolektivni ugovor za područje ugostiteljstva?

Autor: Marta Duić , 14. prosinac 2015. u 22:00
Natali Komen Bujas, direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma

Natali Komen Bujas navodi da kolektivni ugovor definira radne odnose u ugostiteljskoj djelatnosti sukladno potrebama i specifičnostima poslovanja.

Granski kolektivni ugovor ugostiteljstva definira radne odnose u ugostiteljskoj djelatnosti u skladu sa potrebama i specifičnostima poslovanja, odnosno dodatno uređuje određena prava i obveze između radnika i poslodavaca ovog sektora u odnosu na njihovo temeljno uređenje kroz Zakon o radu.

I najnovije izmjene i dopune Kolektivnog ugovora ugostiteljstva dogovorene su s ciljem usklađenja odredbi s potrebama, kretanjima i trendovima u ugostiteljskoj djelatnosti te se nastojalo iskoristiti mogućnosti fleksibilIzacije na području uređenja radnog vremena poput preraspodjele, najkraćeg trajanja dnevnog odmora i sl. 

Što je najviše zaslužno za proširenu primjenu granskog kolektivnog ugovora? 
Kolektivni ugovor ugostiteljstva među rijetkima je koji je bez prekida na snazi od 2002. i do prije par dana bio je jedini granski kolektivni ugovor proširen na cijelu djelatnost. Kvaliteta socijalnog dijaloga i dobri partnerski odnosi HUP-a i Sindikata u sektoru te iskustvo i kvaliteta kolektivnih pregovora opravdali su povjerenje ministra rada i potrebu za proširenjem KUU na cijeli sektor ugostiteljstva.

Što to konkretno donosi vašoj Udruzi? Koliko će to pomoći i unaprijediti status ugostiteljstva i turizma u budućnosti? 
Ovo nam je dodatno priznanje za kvalitetu socijalnog dijaloga te priznanje za kredibilitet Udruge u zastupanju interesa članova, koji imaju mogućnost da se izravno uključe u pregovore i dogovore prikladnija rješenja u uređenju radnih odnosa u sektoru. Ljudi su ključni resurs turizma, pa je kvaliteta uređenja radnih odnosa i zadovoljstvo radnika u izravnoj vezi s kvalitetom usluge i konkurentnošću hrvatskog turizma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close