Slunj ostaje bez četiri milijuna kuna od vojnog poligona

Autor: Agencija VLM , 20. ožujak 2014. u 12:17
Foto: Thinkstock

Spomenuti iznos čini gotovo trećinu proračuna i bez tog novca Grad će teško dalje funkcionirati

"Nećemo se s time pomiriti. Ne znam kako bismo uopće funkcionirali bez tog novca", u nevjerici priča gradonačelnik Slunja Željko Rendulić, kojeg je kao i sve u tom kraju šokirao dopis Ministarstva obrane.

Nema novca

Obavještavaju ih da po Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 30. srpnja 2013. više nisu obveznici plaćanja komunalne naknade za vojne lokacije i građevine kojima upravljaju. Za Slunj to znači da ostaju bez četiri milijuna kuna, koje MORH izdvaja za korištenje vojnog poligona Eugen Kvaternik.

"To je trećina našeg proračuna. U istoj situaciji nalaze se svi gradovi i općine u Hrvatskoj na čijem je teritoriju vojni objekt. Međutim, naša je specifična s obzirom da poligon zauzima trećinu našeg prostora, pa sporni iznos čini i trećinu naših prihoda. Svjesni smo da novca nema i to je njihovo stajalište. Volio bih da sve ostane samo na toj obavijesti i da se ništa od toga ne provede u praksi", priznaje slunjski gradonačelnik. Spomenuti poligon, izgrađen još 1965. u vrijeme bivše države, proteže se na površini od gotovo 24 tisuće hektara.

Time je ne samo najveći u Hrvatskoj, nego i jedan od najvećih u Europi. Udruge zelenih proteklih su godine negodovale zbog održavanja brojnih vježbi i tražile provođenje mjera zaštite prirode i okoliša. Organizirani su i mirni prosvjedi, ali situacija se smirila.

Milijunskom komunalnom naknadom Slunj je donekle ‘naplatio’ negativne učinke vojnog vježbališta. Međutim, ukidanjem naknade sada bi se sve moglo vratiti na početak. Vijećnica Ivanka Magdić, po struci pravnica, napominje da su obveznici plaćanja komunalne naknade svi i nema izuzetaka, te da bi u tom slučaju trebalo ići i u promjenu postojećeg Zakona.

Očitovanje mjerodavnih

Slunj je tražio i očitovanje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ministrica Anka Mrak- Taritaš odgovorila im je da stupanjem na snagu spomenutog Zakona Ministarstvo obrane nije obveznik plaćanja naknade.

No, za dobivanje potpunog mišljenja uputila ih je na Državni ured za upravljanje državnom imovinom budući je Zakon o upravljanju državnom imovinom u njihovoj nadležnosti. Bez obzira na sve, Slunj će se još konzultirati i s ostalim gradovima oko spornog plaćanja naknade.

Komentirajte prvi

New Report

Close