‘Raditi kekse i lizalice u CukerLabu najljepši je posao na svijetu’

Autor: Marta Duić , 22. studeni 2018. u 22:00
Iva Lež i Maja Draganić vlasnice su obrta za proizvodnju slastica i dekoracija koji vode tek jednu godinu, vrlo uspješno. Konkurencije gotovo da nemaju/Davor Puklavec/PIXSELL

Prijateljice iz Zaboka stvaraju personalizirane slastice koje izazivaju veselje svih.

CukerLab su osnovale Maja Draganić i Iva Lež, prijateljice i susjede, grafička dizajnerica i ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom u marketingu i prodaji.

Okrenule su novi list i postale poduzetnice – slastičarke. "Naša priča počela je prije tri godine kad smo se istovremeno našle na porodiljnom dopustu, a kako nam je zajednička bila i želja za promjenom na poslovnom planu ideja se druženjem razvijala. Fokusirale smo se na reakciju i interes ljudi oko nas za kućice od medenjaka koje je Iva izrađivala i poklanjala prijateljima za Božić pa smo počele razmišljati o slasticama kao poklonima za sve prilike, već u siječnju upisale prekvalifikaciju za zanimanje slastičar na POU Zagreb", prisjetile su se Maja i Iva.

Po završetku prekvalifikacije otišle su u Nizozemsku na tečaj oslikavanja keksa na kojem su odlučile kako će ciljati na poslovne korisnike kao svoje glavne klijente. "Znale smo da na našem tržištu postoji potreba za inovativnim komunikacijskim alatima i shvatile da je personaliziranje i brendiranje hrane rastući trend u svijetu. To je logično jer gotovo da i nema čovjeka kojeg slastica neće razveseliti, a i znanstveno je dokazano da mozak poruku koja dolazi u kombinaciji sa slasticom sprema u pozitivne dojmove. Odlučile smo specijalizirati se za personalizirane slastice, ali smo znale da se ne možemo bazirati samo na keksima već da moramo ponuditi cijelu paletu proizvoda", pojašnjavaju. Uslijedilo je proučavanje stručnih sadržaja i literature te paralelno pokušaj i promašaji u razvijanju bombona, lizalica i drugih novih proizvoda koje je moguće personalizirati, od čega je i potekao naziv CukerLab.

Ne želeći se kreditno zaduživati, proizvodni prostor sagradile su i kompletno opremile vlastitim sredstvima zbog čega je to potrajalo, no ove kreativne poduzetnice ističu kako su taj period kvalitetno iskoristile za ispitivanje tržišta, darujući proizvode prijateljima, poznanicima, ali i uglednicima iz poslovnog svijeta, kulture i estrade. ˝Njihove reakcije bile su nam putokaz i polagano otvarale vrata pa smo u trenutku službenog početka poslovanja već imale dobre reference.Znale smo da moramo imati nove, jedinstvene proizvode koji odgovaraju potrebama tržišta te da implementacijom prethodnih znanja i vještina i korištenjem najmodernijih tehnologija možemo steći prednost na tržištu", ističu Draganić i Lež.

Danas imaju vlastitu radionicu u Zaboku, Iva je zadužena za izradu slastica i prodaju, Maja za dizajn slastica, tehniku i ambalažu. Iza njih su brojne privatne proslave, ali i velik broj suradnji s poslovnim korisnicima. ˝Posao je neusporedivo naporniji od uredskog na koji smo navikle, ali više vraća jer je reakcija ljudi bez obzira na dob ili zanimanje uvijek iznenađenje i veselje. I zato smo uvjerene da radimo jedan od najljepših poslova na svijetu", pohvalile su se Lež i Draganić.

Rade po narudžbi, osmišljavaju artikle u suradnji s klijentima i distribuiraju po cijeloj Hrvatskoj, a zbog male konkurencije za očekivati je širenje posla i na zemlje regije, već primaju pozive za suradnju. "Povećanje obujma proizvodnje ćemo popratiti zapošljavanjem novih ljudi, ali ne želimo srljati. Prvu poslovnu godinu privodimo kraju s pozitivnim poslovanjem, investirajući svaku kunu u novu opremu, ponosne što se naša ideja iz dana u dan potvrđuje kao kvalitetna. Nova 2019. donosi nove izazove jer se, na svoje zadovoljstvo, planiramo posvetiti čokoladi, naravno, na posve neobičan, CukerLab način", otkrile su Lež i Draganić.

Komentirajte prvi

New Report

Close