Tvrtka Riba Dražin iz Kaštel Kambelovca, tradicionalnog ribarskog mjesta, za vrijeme pandemije osmislila je pet novih proizvoda koji su, kažu, već privukli pažnju kupaca i redovite narudžbe.
Kako objašnjava vlasnik tvrtke Živko Dražin, tradicija je temelj njihova biznisa, jer se u ovom dalmatinskom mjestu s koljena na koljeno prenosi znanje soljenja i mariniranja ribe.
Tvrtka posluje od 2010. godine, a budući da potražnja za njihovim proizvodima raste, udvostručili su kapacitete pogona za soljenje i mariniranje ribe te nabavili opremu za sterilizaciju i dimljenje kako bi mogli dimiti dagnje i filete srdele.
Inovacije i tradicija
U asortimanu danas imaju 48 proizvoda, od mariniranih kozica, usoljenih srdela i inćuna, salate od hobotnice pa do dimljenih dagnji i raznih pašteta i namaza, a ribu i plodove mora nabavljaju od lokalnih ribara.
“Ideja za proizvodnjom ribljih proizvoda nastala je u trenutku kad su se počele loviti veće količine ribe koje je trebalo sačuvati od brzog kvarenja i to soljenjem i mariniranjem po tradicionalnoj recepturi.
Zbog veće potražnje smo se posvetili samo preradi ribe, a posebnu pažnju posvećujemo kontroli kvalitete svih sastojaka, proizvodnog procesa te konačnog proizvoda. Kako bi to osigurali implementirali smo HACCP sustav”, kaže Živko Dražin.
Proizvodi tvrtke Riba Dražin prisutni su u HoReCa sektoru i trgovačkim lancima, kao i malim specijaliziranim trgovinama poput Mrkvice i Voćarne, a naručiti se mogu i putem njihovog web shopa. Glavna izvozna tržišta su im Slovenija, Austrija i Njemačka.
Kako kaže Dražin, najtraženiji su papričice punjene filetom inćuna i usoljena i marinirana plava riba, a na listi najprodavanijih je i marmelada od luka – kapulada. Naime, osim ribe, prerađuju i povrće i voće koje konzerviraju u ulju.
“Ljeti i za vrijeme blagdana prodaja je za 50 posto viša”, ističe Dražin. Kako tvrdi, soljenje ribe je stari način čuvanja te namirnice, a usoljena riba nekad je bila je glavni izvozni riblji proizvod ovih prostora, i to baš ona plava.
Novo doba – stare vrijednosti
“U današnje vrijeme ponovno se otkrivaju vrijednosti ovih usoljenih riba i njihova tradicijska priprema. Na tim osnovama u maštovitim kombinacijama s drugim namirnicama, nastaju novi proizvodi koji mogu zadovoljiti i najprofinjenije ukuse.
Riba Dražin ponosi se svojom ponudom proizvoda, a posebno crvenim papričicama punjenim filetom inćuna – Pepefiš.
I ostali proizvodi nastali su kao spoj znanja i višegodišnjeg iskustva u ribarstvu, maslinarstvu i poznavanju mediteranskih biljaka”, objašnjava Dražin i najavljuje kako asortiman planira dodatno proširivati u skladu sa zahtjevima tržišta.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu