(za 4 osobe)
800 g junećeg filea
2 žlice maslinova ulja
sol
Vegeta Maestro crni papar https://www.podravka.hr/proizvod/crni-papar-mljeveni/
100 g Ploški Pancete Podravka https://www.podravka.hr/proizvod/panceta/
Za umak:
1 naranča
50 g maslaca
50 g kumquata
2 žlice očišćenih sjemenki nara
1 zvjezdasti anis
1 štapić Vegeta Maestro cimeta u kori
4 Vegeta Maestro Klinčića cijela
1/2 žličice šećer
1 žličica Gussnela Dolcela https://www.podravka.hr/proizvod/gussnel/
sol
Vegeta Maestro crni papar https://www.podravka.hr/proizvod/crni-papar-mljeveni/
1. Juneći file očistite od suvišnih kožica. Zatim ga posolite, pospite paprom, nauljite i obložite ploškama pancete.
2. Stavite ga u posudu za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 30 minuta, da panceta postane hrskava, a file u sredini zadrži roza boju.
3. Za to vrijeme na rastopljeni maslac stavite isfiletiranu naranču i narezan kumquat.
4. Dodajte anis, cimet, klinčić, sol, papar, nar i šećer. Pirjajte nekoliko minuta pa umiješajte Gussnel razmućen u malo vode. Još kratko popirjajte da dobijete umak.
5. Pečeni file ostavite 5 minuta stajati, a zatim ga narežite i poslužite uz umak od arguma i prilogom po želji (npr. Krema od krumpira i cvjetače).
Savjet: Važno je da kontrolirate dužinu pečenja da meso zadrži sočnost i mekoću.
Vrijeme pripreme: 45 minuta.
Zahtjevnost: Srednje zahtjevno
Izvor: Coolinarka.com