Za biskvit:
5 jaja
malo soli
80 g šećera
50 ml mlijeka
50 ml ulja
100 g Oštrog brašna Podravka
50 g mljevenih badema
1 žlica Kakaa u prahu Dolcelahttps://www.podravka.hr/proizvod/kakao-u-prahu/
1 žličica Praška za pecivo dolcela https://www.podravka.hr/proizvod/prasak-za-pecivo/
Za kremu:
500 ml mlijeka
1 Krema za kolače čokolada Dolcela
50 g maslaca
za glazuru:
50 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
1. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli, pa ih istucite u čvrsti snijeg. postepeno dodajte šećer, svaki put dobro miješajući kako bi se kristali šećera otopili. dodajte žumanjke, promiješajte, ulijte mlijeko i ulje i još jednom dobro izmiješajte.
2. Zajedno izmiješajte brašno, mljevene bademe, kakao i prašak za pecivo pa lagano lopaticom umiješajte u bjelanjke.
3. Smjesu izlijte u namašćeni kalup za torte promjera 24 – 26 cm, protresite i stavite peći.
4. 25 minuta na 180 °c. u posudu ulijte hladno mlijeko, dodajte sadržaj vrećice kreme. Miješajte električnom miješalicom srednjom brzinom (2 – 3 minute) dok ne dobijete kremu. U kremu umiješajte razrađeni maslac.
5. Biskvit prerežite na pola. Donji dio biskvita stavite u kalup za torte, premažite polovinom kreme, stavite gornji list biskvita i premažite drugim dijelom kreme, pa sve zajedno odložite u hladnjak da se gornji sloj kreme dobro ohladi (možete staviti i 1/2 sata u zamrzivač).
6. Maslac zagrijte na vatri i lagano miješajte dok se potpuno ne rastopi i postane proziran. Maknite ga s vatre, dodajte čokoladu natrganu na komade i poklopite. nakon 2-3 minute lagano promiješajte da se čokolada potpuno otopi.
7. Pustite da odstoji par minuta, promiješajte pa glazurom prelijte tortu i stavite hladiti.
8. Prije posluživanja dobro ohladite.
Savjet: Umjesto čokoladne glazure tortu možete ukrasiti šlagom.
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Zahtjevnost: srednje zahtjevno
Izvor: Coolinarka.com