(za 4 osobe)
1 veća glavica češnjaka
1 žlica maslinova ulja
sol
1 veliki krumpir (oko 250 g)
50 g maslaca
25 g Glatkog brašna Podravka
130 ml mlijeka
4 jaja
70 g naribanog sira (gruyere)
1/4 žličice Vegeta Maestro ružmarina
1/4 žličice Vegeta Maestro majčine dušice
Vegeta Maestro crni papar
50 g Pancete Podravka
1. Glavici češnjaka odrežite krajeve, prerežite je popola i stavite na foliju. Nakapajte je maslinovim uljem i posolite. Zamotajte foliju i pecite 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. Mekan češnjak izvadite iz ljuske i zgnječite.
2. Krumpir ogulite, narežite, prelijte vodom, posolite i skuhajte. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte pripremljeni češnjak i zgnječite u pire. Ostavite sa strane da se hladi.
3. Posudice za nabujak (4 komada) premažite rastopljenim maslacem i stavite u hladnjak.
4. Preostali maslac (40 g) rastopite u posudi, dodajte brašno i kratko popržite. Zatim ulijte mlijeko i miješajte dok se ne zgusne.
5. Krumpiru dodajte žumanjke, pripremljenu smjesu, sir, ružmarin, majčinu dušicu, mljeveni papar i izmiješajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu od krumpira.
6. Posudice stavite na lim i u njih rasporedite pripremljenu smjesu. Pecite oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, da dobiju zlatnu boju.
7. Pancetu narežite na male kockice i popecite.
8. Poslužite tople nabujke posute hrskavom pancetom.
Savjet: Posudice za nabujke napunite gotovo do ruba. Tijekom pečenja nabujak će se dići, ali nakon pet minuta stajanja će pasti.
Vrijeme pripreme: 1h i 10 minuta
Zahtjevnost: Srednje zahtjevno
Izvor: Coolinarka.com