Maras: Iduće godine ulažemo 70 mil. eura u poduzetničke zone

Autor: Darko Bičak , 19. rujan 2014. u 12:06
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, kazao je ministar.

U narednoj godini Ministarstvo poduzetništva i obrta uložit će 70 milijuna eura u poduzetničke zone, najavio je ministar Gordan Maras na manifestaciji Poslovni uzlet Pregrade koja se održava danas u tom gradu u Krapinsko-zagorskoj županiji u organizaciji Poslovnog dnevnika.

"Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura za potpore informatizaciji tvrtki i obrta", kazao je Maras. Ministar poduzetništva i obrta je i ovom prigodom istaknuo važnost događanja kakav je Poslovni uzlet. "Dobro je da su ovu inicijativu dobro prihvatile jedinice lokalne samouprave jer je važno da se poduzetnici na licu mjesta upoznaju s novostima i mogućnostima u gospodarstvu. Poslovni uzlet je postao 'potporna institucija' hrvatskim poduzetnicima. Da je poduzetništvo u zaletu, pokazuje i činjenica da je samo ove godine otvoreno 16 tisuća novih tvrtki i obrta", navodi Maras. Dodaje da je posebno bitno poduzetnike na terenu upoznavati s mogućnosti dobivanja sredstava iz europskih fondova.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je na Poslovnom uzletu Pregrada da je ova županija jedan od lidera u Hrvatskoj po razvoju gospodarstva. "U Zagorju postoji duga tradicija poduzetništva, i posebice obrta, koja nije zamrla ni tijekom socijalističkoga razdoblja. Ta tradicija kvalitete, točnosti i konkurentnoga proizvoda je pomogla da zagorski gospodarstvenici puno lakše podnesu gospodarsku krizu nego što je to bio slučaj u nekim drugim područjima. Štoviše, iako je bilo razdoblja s padom broja registriranih tvrtki i obrta, činjenica je da mi stalno rastemo i samo u razdoblju od godinu dana nam je nezaposlenost pala 8,8 posto. Istodobno je ove godine izdano 14 građevinskih dozvola za poduzetničke projekte", komentirao je Kolar. Iako je poduzetništvo razvijeno u čitavom Zagorju, tu posebno mjesto ima Pregrada koja je treći po veličini grad u Županiji. "U Pregradi imamo dugu tradiciju poduzetništva i investicija. Prva strana investicija u našem gradu ostvarena je još u 19. stoljeću. Posebice smo ponosni na našu poduzetničku zonu u kojoj tvrtke zapošljavaju više od 600 ljudi, a 70 posto svojega prihoda ostvaruju u inozemstvu", kazao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

Prilikom otvaranja Poslovnog uzleta Pregrada direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić uručila je Ivan Pejiću, pomoćniku ministra znanosti, obrazovanja i sporta, donaciju od tisuću primjeraka Edukativnog priručnika, publikacije izrađene u suradnji Poslovnog dnevnika, Algebre i Ministarstva poduzetništva i obrta, koja bi trebala pomoći poduzetnicima i studentima da pokrenu i razviju svoj biznis. Pejić je istaknuo važnost ovakvih projekata i ovakvih priručnika koji informiraju i educiraju poduzetnike. Pejić je najavio da će ovih tisuću primjeraka biti distribuirano ekonomskim fakultetima i institutima, ali i istraživačima i inovatorima koji su često u problemu kako komercijalizirati svoju zamisao.

U sklopu projekta 'Poslovni uzlet' otvorena je treća regionalna manifestacija namijenjena razvoju i edukaciji poduzetnika i obrtnika koja okupila 300-injak poduzetnika. Prva po redu bila je edukativna i kulturno zabavna manifestacija održana u Jastrebarskom. Na navedenoj manifestaciji okupilo se preko 850 poduzetnika i obrtnika koje su educirali renomirani stručnjaci. Nakon Jastrebarskog Poslovni dnevnik uspješno je organizirao i manifestaciju u Zagrebu- 'Poslovni uzlet Grada Zagreba' na kojoj je bilo preko 1500 prijava poduzetnika i obrtnika na edukacije i panel diskusije.

Treća po redu manifestacija 'Poslovni ulet Grada Pregrade' također bilježi veliki interes što pokazuje potrebu i želju poduzetnika i obrtnika za edukacijama, usavršavanjem te cjeloživotnim učenjem. U Pregradi je zabilježeno prijava poduzetnika na edukacije koje vode renomirani stručnjaci, a pokrivaju područja financija, marketinga, EU fondova te računovodstva.

Poslovni uzlet je projekt kojeg je pokrenuo Poslovni dnevnik početkom godine kako bi pokrenuo razvoj malih i srednjih poduzetnika te obrtnika. Svjestan poteškoća prisutnih u gospodarstvu besplatnim edukacijama, seminarima i treninzima, iz područja koja su od vitalne važnosti za poslovanje poduzeća nastoji pomoći poduzetnicima da postanu još bolji i konkurentniji na tržištu. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Buhtla je opet na bunici! Zar stvarno misli da je dovoljno prodavat demagogiju kod razdiobe otetoga, a da pritom ne zna nista o poduzetnistvu!?

@miami
Maras je kralj. Od pomocnog konobara do maga poduzetnistva. Njega treba stavit za dozivotnog ministra poduzetnistva. Tip je genijalac. A i onu njegovu biljarsku kuglu bi mogli koristit kao pokretne aerodrome za slijetanje aviona u poduzetnickim zonama.

Kako kod koga….! Svi prilozi iz Međimurja u uspješnim tvrtkama odnose se na
firme iz poduzetničkih zona..

Poduzetničke zone su mjesta -gdje poslodavac NE MORA graditi transformatorsku
stanicu na svoj trošak, niti vući javnu kanalizaciju i vodovod , u kompenzaciji
za komunalni doprinos…..NEGO- država to učini na svoj trošak, a komunalni doprinos se plaća u ratama ili s odgodom -kako je poduzetniku lakše.

Plus za poduzetničke zone nalazi se i u činjenici da su to prostorno odvojene površine u G U P -u općina i Gradova…čime humano čuvamo svoj okoliš
i planiramo bolje zone stambene gradnje i zone razvoja naših budućih naraštaja…

Pardon, dečki…..ali, ja ih podržavam….dođite k nama – da vidite na što je
Maras mislio ……….!


Koji likovi,da se čovjek zapita imaju li imalo zdravog razuma.Pa svaka druga poduzetnička zona je potpuna prazna a onih malo koje su u funkciji ima mjesta za svu industriju koja je u funkciji u RH.
Dokle ce "drugovi" bavati naše pare u vatru

S ovakvom regulatornom i poreznom politikom, mozemo otvarati milijun zona godisnje, i nastavit cemo tonuti…

New Report

Close