Svijet novca
Aktivna scena

Hrvatski startupovi imaju nove prilike za prikupljanje kapitala

Statistike pokazuju da većina PE/VC fond menadžera ostvaruju povrate koji nadmašuju povrate ulaganja na burzi.

Mirna Marović
29. kolovoz 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Hrvatska startup scena etablirala se kao jedna od najatraktivnijih u regiji zahvaljujući startupovima hrvatskih osnivača koji narasli u scaleupove, skore jednoroge ili soonicorne, te jednoroge s valuacijama od preko milijarde dolara (Infobip, Rimac).

Dok se jedna od tema broja bavi startupovima i trendovima na tržištu, željela bih se osvrnuti na prikupljanje kapitala za private equity PE i venture capital (VC) fond menadžere. Naime, startupovi se često žale kako je teško doći do kapitala, naročito je zahtjevno zatvoriti financijsku rundu VC financiranja. No, rijetko se govori o tome kako je i PE/VC fond menadžerima zapravo teško prikupiti kapital od njihovih krajnjih ulagača.

U svijetu privatnog kapitala, PE/VC fond menadžeri su glavni partneri (GPs), a njihovi krajnji ulagači ograničeni partneri (LPs) u PE/VC ili drugim alternativnim investicijskim fondovima.

Visoki povrati

Ulaganja u alternativne investicijske fondove su visokog rizika, te su rezervirana isključivo za investitore koji imaju status profesionalnog ulagača, te raspolažu sa značajnim iznosima imovine. Radi se najčešće o institucionalnim investitorima poput mirovinskih fondova, osiguravajućih društva, fundacija, korporativnih ulagača, banaka i drugih, ali i pojedinci koji imaju status profesionalnog ulagača mogu ulagati u PE/VC fondove.

Statistike povrata europskih PE/VC fondova (Invest Europe) pokazuju da u prosjeku većina PE/VC fond menadžera ostvaruju povrate koji nadmašuju povrate ulaganja na burzi, odnosno javnim dioničkim tržištima, što je za očekivati jer se radi o manje likvidnima i rizičnijim ulaganjima. Tako su u 2023. PE fondovi posvećeni preuzimanjima. (eng. buyout) nadmašili MSCI Europe za 891 bazni bod, PE fondovi posvećeni rastu (eng. growth capital) za 712 baznih bodova, a VC fondovi za 344 bazna boda. Unatoč visokoj inflaciji i povećanim kamatnim stopama koje su dovele do smanjenja aktivnosti na tržištima privatnog kapitala, PE/VC industrija je pokazala otpornost i nadmoć, privlačeći tako svoje krajnje ulagače (LP-ove), mahom institucionalne investitore i olakšavajući prikupljanje kapitala za buduće PE/VC fondove.

Međutim, prosječne brojke povrata u svijetu alternativnih investicijskih fondova nisu apsolutno nikakva garancija za povrat, jer disperzija ostvarenih neto povrata onih najboljih i onih najlošijih fond menadžera je iznimno velika. Stoga njihovi krajnji ulagači često se oslanjaju na prethodna ostvarenja (eng. trackrecord), kako bi procijenili radi li se o fond menadžeru koji je u svojoj generaciji prikupljanja kapitala (eng. vintage year) među prvih 10%, 25% ili 50% po ostvarenim povratima. Svi oni najčešće rezultiraju solidnim povratima srazmjerno riziku, ali fond menadžeri koji se nalaze među najgorih 25% najčešće ne predstavljaju profitabilno ulaganje za svoje krajnje ulagače. No, kao i na burzi, prethodna ostvarenja ne garantiraju buduća, a nova akademska istraživanja i statistički podaci pokazuju da je pogrešna prevelika pažnja koja se pridaje trackrecordu.

Naime, PE/VC fond menadžeri počinju prikupljati kapital najčešće kad je prethodni fond star tri do pet godina (a prosječno trajanje je deset godina), a u tom trenutku statistike s kojima raspolažu imaju između 23 – 54% šanse da rezultiraju i konačnim povratima za svoje ulagače kad fond u potpunosti završi s svojim trajanjem (oko deset godina). Fokus na prethodna ostvarenja, nepravedno kažnjava i nove PE/VC fond menadžere, koji se svojim krajnjim ulagačima tek trebaju dokazati. No, statistike govore u prilog da se ti novi PE/VC fond menadžeri itekako trude, te prosječno ostvaruju sasvim solidne povrate jednake onim boljima ili barem u drugoj četvrtini po povratu.

Statistike Invest Europe također pokazuju da je na kraju 2023. kapital pod upravljanjem PE/VC fond menadžera iznosio 1.154 miljardi eura, od čega 410 milijardi eura iznosi svježi kapital za nova ulaganja s kojim raspolažu PE i VC fond menadžeri. Naša regija slabije je razvijena po pitanju privatnog kapitala, te se procjenjuje da je kapital pod upravljanjem malo viši od 1% ukupnog europskog kapitala, odnosno iznosi oko 12 milijardi eura kapitala pod upravljanjem, od čega je oko 4 milijarde eura svježeg kapitala za nova ulaganja. U tom kontekstu, vrijedno je spomenuti da članovi Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) koja okuplja hrvatske i regionalne PE/VC fond menadžere raspolažu s procijenjenih 3,2 milijarde eura kapitala pod upravljanjem.

Nove prilike

U Hrvatskoj PE/VC fond menadžeri postoje i djeluju još od 1997., a sada zapravo imamo već četvrtu generaciju fond menadžera. Zahvaljujući inicijativama za razvoj PE/VC tržišta, u ovoj i idućoj godini dolaze ponovo novi fond menadžeri. U srpnju ove godine započeo je s radom Vesna Capital s prikupljenih 50 milijuna eura za VC ulaganja u projekte tehnološkog transfera hrvatskih i slovenskih sveučilišta i istraživačkih projekata zahvaljujući CEETT inicijativi pokrenutoj od strane EIF-a, HBOR-a i SID banke. Krajem ove godine očekujemo i nove fond menadžere koje bira EIF u sklopu inicijativa za razvoj VC ulaganja (CVCi 2) u koje je izdvojeno 80 milijuna eura iz EU strukturnih fondova, a očekuje se u konačnici barem 104 milijuna eura na raspolaganju za hrvatske startupove i scaleupove. Također, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi HBOR-a i EIF-a dolaze i novi PE fond menadžeri (CROGIP II) za koje je osigurano 52 milijuna eura, a koji moraju prikupiti barem isto toliko kapitala od privatnih ulagača.

Mimo ovih inicijativa ili organiziranih programa, prikupljanje kapitala za PE/VC fond menadžere je izuzetno teško, te često traje i po nekoliko godina. Kako bi olakšala privlačenje kapitala za PE/VC fond menadžere, CVCA organizira susret PE/VC fond menadžera (GPs) i njihovih krajnjih ulagača (LPs) pod nazivom “LP-GP Networking Event” koji će se održati od 9. do 11. listopada 2024. u Dubrovniku. Jedna od iznimno dobrih stvari za razvoj PE/VC tržišta je i aktivna podrška i sudjelovanje domaćih institucionalnih investitora kao krajnjih ulagača u hrvatske PE/VC fondove. Time smo jedna od boljih zemalja CEE regije. No, apsolutno smo nedovoljno prepoznati kao prilika za ulaganje među stranim ulagačima, stoga je cilj događanja okupiti europsku (a ne samo regionalnu) elitu ulagača u Dubrovniku.

New Report

Close