(za 6 osoba)
1 suhi bakalar (oko 500 g)
600 g krumpira
1/2 glavice češnjaka
vezica peršina
Vegeta Maestro lovor
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
1 luk (100 g)
150 ml maslinova ulja
100 ml mlijeka
sol
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
1 žlica Vegete Natur univerzal
1. Skuhanom bakalaru odrežite peraje i rep. Potucite ga batom za meso kako bi lakše omekšao.
2. Stavite ga u vodu da se moči (najmanje dva dana) i vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno.
3. Omekšali bakalar stavite u posudu i prelijte vodom.
4. Dodajte narezani luk, papar u zrnu, češnjak, list lovora i jednu žlicu Vegete te kuhajte dok bakalar ne bude skuhan (meso se odvaja od kosti) i ostavite u vodi da se ohladi.
5. Kuhani bakalar očistite od kože i kostiju.
6. Krumpir narežite na kocke i kuhajte u vodi u kojoj se kuhao bakalar.
7. Bakalar i krumpir pomiješajte, dodajte vode u kojoj se kuhao bakalar, sitno nasjeckana 3 češnja češnjaka i nasjeckani peršin, maslinovo ulje, papar i sol po potrebi.
8. Kad ste dodali sve sastojke kratko promiješajte, poklopite posudu i dobro tresite s njom.
9. Na kraju dodajte mlijeko i ponovo protresite posudu dok se bakalar i krumpir ne usitne i ne povežu.
10. Ovako pripremljeni bakalar poslužite kao predjelo, toplo ili hladno s popečenim kruhom.
Savjet: Kuhani bakalar očistite prstima, koristeći se malim nožićem pri skidanju crnih dijelova zbog samog izgleda jela, uz povremeno pranje ruku zbog ljepljivosti ribljeg mesa.
Vrijeme pripreme: 120 minuta.
Zahtjevnost: Srednje zahtjevno
Izvor: Coolinarka.com