Ugradnju dizala i obnove fasade država će sufinancirati sa 33%

Autor: Josipa Ban , 24. kolovoz 2024. u 09:38
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Koliko je reguliracija bila nužna dovoljno govori stanje pročelja.

Više od pet godina od pokretanja izrade zakona o upravljanju i održavanju zgrada na Vladi je napokon predstavljen njegov nacrt prijedloga. Ovaj zakon, rekao je Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, dio je mjera Nacionalne strategije stambene politike koja bi tek trebala biti predstavljena, a čiji bi cilj, kao uostalom i zakona, trebao biti priuštivost kupnje ali i najma nekretnine.

Uspostava reda u upravljanju i održavanju zgrada bila je više nego nužna. Ono je trenutačno regulirano jedino Zakonom o vlasništvu koji ne predviđa sankcije za neodržavanje višestambenih zgrada. Dobar dio domaćih vlasnika stoga se prema svojoj imovini ponaša kao da ona nije njihova briga. Zgrade su nam tako danas u katastrofalnom stanju. Sam pogled na njihova pročelja govori sve. Bilo je krajnje vrijeme za promjene.

Noviteti koje donosi zakon

Prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada donosi više novosti. Uvodi se zajednica suvlasnika koja ima svoju pravnu osobnost i OIB, a koja će se osnovati u svakoj zgradi i bit će upisana u registar koji će voditi Državna geodetska uprava. To bi trebalo poboljšati narušene odnose u većini zgrada u Hrvatskoj, a onda i njihovo održavanje. Novost u odnosu na javno savjetovanje iz ožujka ove godine je da će država, uz 33 postotno sufinanciranje ugradnje dizala, s istim postotkom sufinancirati i obnovu fasade. Druga novost je, objašnjava Tin Bašić, suvlasnik portala Zgradonačelnik.hr, ograničavanje prenamjene stambenog prostora za kratkoročni najam. Za takav najam vlasnici će ubuduće morati dobiti suglasnost 80 posto suvlasnika. “To radimo jer 40 posto sveukupnog stambenog fonda u Hrvatskoj, odnosno 908 tisuća stanova, ne služi stanovanju što dovodi do povećanje cijena stanova, ali i njihovog najma”, rekao je Bačić. Usto, stižu i kazne za dograđivanje zgrada, zatvaranje balkona…

Najbitnija će biti primjena

Bašić koji već godinama aktivno prati ovu problematiku pozdravlja donošenje zakona. “Zakon nije idealan, ali se nadamo da će potaknuti dobre promjene, no sada će trebati strpljenja jer njegova implementacija zahtijeva prilagodbu i razumijevanje svih stanara”, ističe Bašić dodajući da se nada da neće doći do problema pri provedbi.

“Bitno je da se zakon provodi, da provedba bude brza i efikasna te da će u tome nadležno ministarstvo imati dovoljno snage i ljudstva. O tome će u konačnici ovisiti poboljšanje međuljudskih odnosa koji su trenutno jako narušeni upravo zbog nedostatka pravila”, zaključuje Bašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close