U Hrvatskoj čak 40% stambenog fonda ne služi za stanovanje!?

Autor: Mladen Miletić , 20. listopad 2024. u 22:00
Procjena je da će vrijednost plana koji je predstavio potpredsjednik Vlade Branko Bačić do 2030. dosegnuti 1,2 milijarde eura/R. Anić/PIXSELL

Priuštivo stanovanje kao hrvatsku top temu prepoznala je i EU.

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Branko Bačić predstavio je u petak Nacionalni plan stambene politike Hrvatske do 2030. kojim se želi omogućiti priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja. Procjena je da će vrijednost plana dosegnuti 1,2 milijarda eura.

Plan je krovni i prvi srednjoročni takav akt strateškog planiranja od nacionalnog značaja za područje stanovanja u Hrvatskoj, a Bačić je naglasio da je problematika priuštivog stanovanja, koju je istaknuo kao top temu u Hrvatskoj, prepoznata i na razini EU.

Kombinacija četiri poluge
“Ovaj strateški dokument izrađen je multidisciplinarno sagledavajući sve aspekte demografske, socijalne, gospodarske, financijske, prostorne i okolišne politike. Kroz sveobuhvatnu analizu identificirani su razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najam u Hrvatskoj”, rekao je Bačić predstavivši u uvodu i podatke koji pokazuju sadašnje stanje.

Među ostalim i činjenicu da u Hrvatskoj 40% stambenog fonda – 958.000 stanova – ne služi za stanovanje, a da istovremeno nedostaje više od 230.000 stanova. Pritom su protekle godine obilježene snažnim rastom cijena nekretnina i najma te potražnjom većom od ponude.

Tri cilja Nacionalnog plana – priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja – trebala bi se postići kombinacijom četiriju poluga: financijske, porezne, zemljišne i ekološko-energetske. Kako bi se ostvarila, mijenjat će se više zakona odnosno donositi novi, među inim, novi Zakon o prostornom uređenju, novi Zakon o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, novi Zakon o POS-u.

Osnivanje Revolving fonda
Za ostvarivanje triju ciljeva bit će potrebno aktivirati prazne nekretnine kroz mjere porezne politike i obnovom nekretnina u državnom vlasništvu te potaknuti dugoročni najam. Također, jačat će se pravna sigurnost najamnog odnosa, a gradit će se i novi stanovi u državnom vlasništvu zbog čega će se i donijeti novi Zakon o POS-u.

Bit će izrađen i Program priuštivog najma koji će obuhvatiti kućanstava koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, pri čemu će prioritet imati mladi. Operativno će ga provoditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Za provedbu svega, naglasio je Bačić, nužno je osnivanje Revolving fonda iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan. U Fond će se ulagati sredstva državnog proračuna, fondova EU, zajmovi banaka, kao i novci koji će građani uplaćivati kroz korištenje mjera priuštivog stanovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close