Strmoglav pad cijena novih stanova na važnom tržištu

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2024. u 09:00
FOTO: REUTERS/Tingshu Wang

Cijene novih kuća pale su za 4,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najoštriji pad od lipnja 2015. godine i dublji od pada od 4,5 posto u lipnju, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS).

Cijene novih stanova u Kini pale su u srpnju najbržim tempom u posljednjih devet godina, jer niz podržavajućih mjera nije pridonio stabilizaciji cijena i obnovi povjerenja u sektor nekretnina koji je zapao u krizu.

Produženi pad na tržištu nekretnina teško je pogodio drugu po veličini ekonomiju na svijetu i njene potrošače, pri čemu analitičari navode da bi cilj Pekinga za rast BDP-a od pet posto u 2024. godini mogao biti previše ambiciozan, čak i ako su se drugi ekonomski pokazatelji stabilizirali, prenosi Reuters.

Cijene novih kuća pale su za 4,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najoštriji pad od lipnja 2015. godine i dublji od pada od 4,5 posto u lipnju, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS). Analitičari ocjenjuju da će kineskom tržištu nekretnina biti potrebne nove mjere podrške.

Peking pojačava napore da podrži sektor koji je na vrhuncu činio četvrtinu ekonomije, uključujući smanjenje kamata na hipoteke i snižavanje troškova kupovine kuća. Vladine mjere igraju određenu ulogu u podizanju tržišta, ali vanjski pad je ograničio efekte ovih politika, navode analitičari kineskog instituta Tongce Research.

Na mjesečnoj razini, cijene novih kuća su pale 13. mjesec zaredom, smanjujući se za 0,7 posto, čime je nastavljen tempo pada iz lipnja. Među 70 gradova koje je NBS istraživao, samo je u Šangaju i Sijanu zabilježen rast cijena novih kuća na mjesečnoj razini, dok je samo Šangaj zabilježio porast cijena na tržištu preprodaje nekretnina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>To je odlična vijest jer to znači da stanovanje postaje priuštivo. </p>

New Report

Close