Svijet novca
Komercijalne nekretnine

Prodaja komercijalnih nekretnina zahtijeva profesionalni pristup i stručnu podršku

Trgovanje investicijskim nekretninama zahtjevnije je od kupoprodaje nekretnina namijenjenih stanovanju.

PD VL native tim
27. lipanj 2024. u 22:00
Trenutno tržište bilježi najveću aktivnost i potražnju za investicijskim nekretninama u turizmu u priobalnim regijama te poslovnim/uredskim prostorom u Zagrebu/Shutterstock

Investicijske aktivnosti u segmentu komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u 2023. godini oko 20 posto u odnosu na 2022. Ukupni transakcijski volumen na tržištu komercijalnih nekretnina tako je lani iznosio 500 milijuna eura, stoji u tradicionalnom godišnjem izvješću tvrtke za posredovanje i upravljanje nekretninama Colliers.

 U istom izvješću stoji kako se kontinuirani rast turističkog sektora odrazio i na aktivnost u kupoprodaji nekretnina, pa ne iznenađuje kako je većina komercijalnih investicija vezana za turizam u priobalnom dijelu Hrvatske te za Zagreb u segmentu poslovnih tj. uredskih prostora.

Također u samom Zagrebu potražnja za upravo ovom vrstom nekretnina znatno je iznad kapaciteta ponude te se u tom segmentu očekuju nove investicije.

Istovremeno, stambeno tržište bilježi smanjenje godišnjeg volumena transakcija za oko 30 posto u Hrvatskoj i 25 posto u Zagrebu, a razlog leži u povećanju cijena nekretnina i ukupne kvalitete ponuđenih nekretnina kod omjera “vrijednost za novac”.

‘Daljnji razvoj tržišta nekretnina, posebno u komercijalnom segmentu, sve će više naglasak stavljati na kvalitetu samih projekata te će se u ponudi posebno izdvajati nekretnine koje zadovoljavaju visoke zahtjeve za okolišnim i društvenim standardima’, kažu u EOS-u.

No treba naglastiti kako je trgovanje poslovnim odnosno investicijskim nekrentinama zahtjevnije od kupoprodaje nekretnina namijenjenih stanovanju. Prvenstveno zato što je ovdje investitoru cilj daljnje poslovanje i zarada, pa treba dobro odvagati sve čimbenike. A u dinamičnom svijetu prometa nekretninama uloga agencija za posredovanje općenito je vrlo velika. Kako kupoprodaja poslovne nekretnine zahtijeva i poseban pristup, čitav proces će olakšati posrednik koji će kvalitetno odraditi sve korake.

Tvrtka EOS u dijelu svog poslovanja nudi i uslugu posredovanja u kupoprodaji nekrentinama koje zahtijevaju iznimnu pažnju i stručnost, bilo da se radi o luksuznim nekretninama, poslovnim prostorima ili nekretninama s kompleksnim pravnim aspektima.

“Retail nekretnine prvenstveno se kupuju u svrhu stanovanja, iako dio investitora kupuje nekretnine zbog investicijskih razloga i stvaranja dodatnog prihoda bilo iz rente ili očekivanog rasta cijena, te je stoga kod potencijalnih kupaca prisutan emocionalni element pri kupnji.

Primjerice, situacija da se netko na prvu “zaljubi” u nekretninu zbog njene lokacije te je spreman zbog toga platiti veću cijenu. Stambene nekretnine oglašavaju se najčešće putem masovnijih medija, oglasa i sl. i tako se obraća puno širem tržištu potencijalnih kupaca. S druge strane, kod poslovnih nekretnina investitori se vode isključivo financijskom logikom te sagledavaju isplativost investicije u odnosu na vlastite poslovne planove.

Oglašavanje i prodaja su zahtjevniji zbog kompleksnijih tehničkih elemenata poslovnih nekretnina, užih ciljnih skupina potencijalnih kupaca, zatvaranja financijske konstrukcije, potrebe za sudjelovanjem više vrsta specijalista tijekom cijelog procese prodaje (npr. građevinski stručnjaci, arhitekti, pravni stručnjaci i sl.) što dovodi u pravilu do dužeg vremena za prodaju ovog tipa nekretnina u odnosu na stambene nekretnine”, pojašnjavaju iz EOS – a.

500

milijuna eura bio je ukupni transakcijski volumen na tržištu komercijalnih nekretnina u 2023. godini

EOS kao posrednik pri suradnji s investitorima u plasmanu investicijskih tj. poslovnih nekretnina angažira vlastiti stručni tim koji uključuje procjenitelje, inženjere, pravnike i ekonomske stručnjake kako bi mogli cjelovito pristupiti u procesu prodaje. Na kraju nude i pravnu pomoć prilikom izrade ugovora, tabularne izjave i slično.

“Kvalitetna analiza uključuje analizu nekretnine s pravnog i tehničkog aspekta te utvrđivanje vrijednosti kako bi se objektivno cjenovno pozicionirala uzimajući u obzir tržišne i razvojne potencijale u odnosu na mikrolokaciju i mogućnost daljnje poslovne komercijalizacije”, kažu iz EOS – a.

Na taj način klijent dobiva potpunu i detaljnu uslugu kako bi do transakcije došlo sa što manje stresa uz maksimalnu uštedu vremena i resursa. Naime, pri prodaji poslovnih nekretnina potrebna je puno veća razina tehničkog razumijevanja nekretnine, kao i zahtjeva industrije za koju je objekt izveden, poznavanja infrastrukture, prometne povezanosti i lokacije te potencijala za daljnji razvoj lokacije. Tako se značajno razlikuje pristup prodaje uredskog, industrijskog ili hotelskog objekta. Potrebno je prilagoditi način oglašavanja i pregovaranja s obzirom na profil investitora.

Trenutno tržište bilježi najveću aktivnost, a samim time i potražnju za investicijskim nekretninama u turizmu u priobalnim regijama te poslovnim/uredskim prostorom u Zagrebu, pa je očekivano da će se trend razvoja tih segmenata i nastaviti.

Daljnji razvoj tržišta nekretnina, posebno u komercijalnom segmentu, svakako će sve više naglasak stavljati na kvalitetu samih projekata i u dijelu ESG te će se u ponudi posebno izdvajati nekretnine koje zadovoljavaju strukturom i sadržajem visoke zahtjeve za okolišnim i društvenim standardima – kažu u EOS-u.

EOS grupa nalazi se u top 2 posto tvrtki unutar podindustrije “consumer financing” po ESG (Enviromental, Social and Governance) rejtingu, prema Morningstar Sustainalytics. U prijevodu, okolišno, društveno i korporativno upravljanje.

Iz tvrtke ističu kako interes za različitim vrstama nekretnina ovisi o različitim profilima investitora kao i vrijednosti investicija, a u pravilu se može reći da investitori koji samostalno ne razvijaju projekte traže kvalitetne poslovne nekretnine koje ostvaruju kontinuirane prihode od najma npr. skladišta i uredskih prostora.

“Postoji i dio investitora koji traži nekretnine za svoje proizvodne ili servisne djelatnosti ili urede npr. hoteli, zgrade adekvatne za proizvodne pogone i sl. dok tzv. “developeri” traže kvalitetna zemljišta za izgradnju stambenih zgrada”, pojasnili su.

Prodaja poslovnih nekretnina zahtijeva i drugačiji pristup pronalaženja kupaca. EOS traži potencijalne kupce koristeći kontakte s poznatim investitorima, iskustvo te oglašavanjem putem različitih platformi. Također, agenti se brinu za organizaciju razgledavanja nekretnine, kako fizički tako i putem digitalnih kanala.

“EOS stupa u kontakt s potencijalnim investitorima, prezentira nekretnine putem javnih, ali i putem svojih vlastitih internetskih platformi (koje se ponekad razvijaju i za pojedini projekt). Uz navedeno, proces kupnje komercijalnih nekretnina uobičajeno uključuje višestruke oglede nekretnine i sastanke potencijalnih investitora i prodavatelja, tijekom kojih nudimo praćenje kupaca i prodavača u svim koracima do postizanja konačnog pozitivnog dogovora o kupnji nekretnine”, ističu iz EOS-a.

* Sadržaj omogućio EOS Matrix

New Report

Close