Pada kupoprodaja stanova, kod zemljišta raste

Autor: Josipa Ban , 15. listopad 2024. u 22:00
Građevinska zemljišta sve više istražuju mlađi kupci, obitelji i umirovljenici, kaže suautorica istraživanja Jelena Kravoščanec Todorović, direktorica u agenciji Opereta nekretnine (na slici s Borom Vujovićem)/Igor Šoban/PIXSELL

Agencija Opereta donosi pregled trendova, strani državljani dominiraju kupnjama gotovim novcem.

Glavni trendovi na tržištu nekretnina u prvoj polovici ove godine uglavnom su u minusu, pokazuje istraživanje koje je provela Opereta, agencija za nekretnine.

Ukupan broj kupoprodaja nekretnina manji je 0,86 posto u odnosu na prvu polovicu 2023. (ukupno 67.415). Za 2,98 posto pale su i transakcije poljoprivrednih zemljišta (ukupno 14.776), dok je prodaja stanova i apartmana niža 7,96 posto (ukupno 13.339).

Očekuju rast vrijednosti
Jedino povećanje bilježe građevinska zemljišta čija je kupoprodaja u prvoj polovici ove, u odnosu na isti period lani, viša 2,07% te je ostvareno ukupno 12.016 transakcija.

“Građevinska zemljišta često zahtijevaju manja početna ulaganja u odnosu na gotove stanove, posebice u urbanim središtima. Kupci ovo mogu vidjeti i kao priliku za dugoročno ulaganje, s nadom da će vrijednost zemljišta rasti”, kaže Jelena Kravoščanec Todorović, direktorica u agenciji Opereta nekretnine i suautorica istraživanja.

Dodaje pritom da građevinska zemljišta sve više istražuju mlađi kupci, obitelji i umirovljenici s ciljem rješavanja stambenog pitanja dalje od gužvi urbanih središta. Iz agencije napominju i da tržište nekretnina u prvoj polovici godine pokazuje znakove stabilizacije.

Ističu da je u prvom kvartalu 2024. tržište nekretnina zabilježilo smanjenju aktivnost, uglavnom jer nije bilo programa subvencioniranih stambenih kredita (tzv. APN krediti). No, u drugom kvartalu tržište je ponovno oživjelo s povećanim interesom kupaca, kažu iz Operete.

Također, nekretnine u Hrvatskoj i dalje su zanimljive strancima, posebno one u Istri i Primorju. Strani državljani kupnju uglavnom financiraju gotovim novcem što je jedan, ali ne i jedini razlog zašto u Hrvatskoj pri kupnji nekretnina u 55 posto slučajeva prevladavaju gotovinske transakcije.

Utjecaj stambenih politika
“Iako prevladava kupnja vlastitim sredstvima, važno je istaknuti da se često radi o nizu uzastopnih transakcija pri čemu je prva najčešće financirana kreditom poslovne banke”, kaže Martina Mataić Škugor, direktorica kreditnog posredovanja u Opereti i suautorica istraživanja.

Istraživanje Operete pokazuje da su najprodavaniji stanovi u Hrvatskoj oni čija se kvadratura kreće od 45 do 65 četvornih metara. Razlika između tražene i realizirane cijene je 9,1%. Prodavatelj u Zagrebu, u kojem se realizira najveći broj kupoprodaja u Hrvatskoj, na kupca će čekati manje od 4 mjeseca (3,8 mjeseci).

Također, broj transakcija u glavnom gradu, kažu podacima Operete, bilježi pad od 6,5% u odnosu na isti period lani. Kao i Zagreb, pad bilježi i Istarska županija (6,1%). S druge strane, Primorsko-goranska županija bilježi rast broja transakcija od 16%, a Zagrebačka od 13,5%.

Na trendove na tržištu sigurno će utjecati Vladine politike koji su ove godine posebno usmjerene upravo na nekretninsko tržište. No, kako još nisu poznate konkretne mjere, posebno vezane uz porez na nekretnine, neizvjestan je i njihov utjecaj na tržište, kaže Mataić Škugor.

Navodi i da će na trendove utjecati i kretanje kamatnih stopa na stambene kredite koje su ove godine više, ali stabilne.

Komentirajte prvi

New Report

Close