‘Kako studenti mogu do stana uz subvenciju od 60 eura?’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2024. u 14:10
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zastupnicima, koji su radni ljudi, nije dovoljno 300 eura i dobit će 650, a studenti, koji, kada redovito studiraju, ne mogu raditi, dobit će 60 eura, kazala je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.

Ne dovodeći u pitanje odluku kojom je Sabor nedavno, s 300 na 650 eura, zastupnicima povećao iznos naknade za najam stanova, Marija Selak Raspudić (NZ), u četvrtak se zapitala što je sa studentima i njihovim najmom, s obzirom na to da im je mjesečna subvencija 60 eura.

Zastupnicima, koji su radni ljudi, nije dovoljno 300 eura i dobit će 650, a studenti, koji, kada redovito studiraju, ne mogu raditi, dobit će 60 eura, kazala je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.

Iz Sabora su, podsjetila je, objasnili da su naknadu povećali zbog stanja na tržištu, rasta cijena najamnina i najave najmodavaca da će zastupnicima otkazati stanove po starim cijenama.   

“Razumljivo, cijene doista divljaju i sa 300 eura ne možete ništa iznajmiti, neću ići prema jeftinom populizmu i govoriti da zastupnici ne trebaju biti prikladno plaćeni za svoj rad“, kazala je, pa se, vodeći tim kriterijima, zapitala što je sa studentima i njihovom mogućnošću najma stanova, s obzirom na to da mjesečno za subvenciju najma dobivaju samo 60 eura.

Ne mogu kao sveučilišna profesorica ne postaviti pitanje, kada ćemo početi ozbiljno razmišljati o studentima, najvažnijem ljudskom resursu kojeg imamo, rekla je Selak Raspudić, zapitavši je li tih 60 eura dovoljno za iznos najamnine za studentski stan ili za poštanski sandučić?

Upozorila je i da u studentskim domovima nema dovoljno mjesta za sve studente. Kapacitet Studentskog centra Zagreb je oko 7500 mjesta, a prijavljenih je lani bilo 10.500, nedostajalo je dakle oko tri tisuće mjesta, navela je primjer.

Šimpraga: U Vrginmostu prosvjed za očuvanje zdravlja i okoliša

Anja Šimpraga (SDSS) najavila je da se u četvrtak u 15 sati u Vrginmostu održava miran, ali „borben“ prosvjed građana za očuvanje zdravlja i okoliša koji organizira Zelena akcija. 

Od kad je otvorena tvrtka za recikliranje plastike, zajednica u tom malom mjestu se guši u plastici i produktima taljenja, oni koji tamo žive od poljoprivrede i proizvode hranu posebno su izloženi, rekla je, navodeći da se tvornica za gospodarenje otpadom nalazi u gusto naseljenom području, od prvih je kuća udaljena 20 metara.

Šimpraga je navela i kako je jučer održana sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na „ kojoj su izvijestili kako su na temelju prijedloga Državnog inspektorata izdali rješenje o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom“.

„Po prijavama građana, Inspektorat je ustanovio da stranka otpadom ne gospodari sukladno predmetnoj dozvoli zbog skladištenja otpada u količini većoj od dopuštene dozvolom“, rekla je zastupnica i dodala kako je „ono što slijedi da će tvornica, ili raditi u skladu sa zakonom, ili će joj biti zabranjen rad“.

Pavliček vladajućima poručio da se “olako” ne hvale rezultatima ulaska u EU

Suverenist Marijan Pavliček referirao se na činjenicu da je prije 11 godina, 1. srpnja 2013., Hrvatska postala punopravnom članicom EU i vladajućima poručio da se “olako” ne hvale rezultatima ulaska u EU.

Priznao je da je Unija donijela pozitive pomake, ali i da je bilo i negativnih stvari, prije svih iseljavanje stanovništva.

Od kako smo ušli u EU, 300 tisuća građana je napustilo Hrvatsku, koliko vrijedi Hrvat koji je sa 25 godina, obrazovan, napustio domovinu, zapitao se i odgovorio – neprocjenjivo.

U negativne strane ulaska, ubrojio je i što smo dio suvereniteta, čak i ono što nismo morali, prebacili u EU, ulazak u eurozonu, inflaciju koja je otišla „u nebesa“ od kad imamo euro, pad standarda.

Jedno što je pozitivno je to što nam je došao Europski javni tužitelj koji bi centralu trebao imati na Markovom trgu, rekao je zastupnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close