Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio dobru vijest za građane

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2024. u 10:36
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Maksimalna sredstva po pojedinačnom zahtjevu mogu iznositi i do 62.120 eura.

Građanima čije prijave udovoljavaju uvjetima javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počeo je na kućnu adresu slati prve ugovore o sufinanciranju, izvijestili su u petak.

Kako se navodi u priopćenju, završena je opća administrativna provjera zahtjeva koji su zaprimljeni na javni poziv, a za koje je u ovoj godini osiguran rekordan budžet od čak 120 milijuna eura.

Slijedi daljnji nastavak obrade 11.926 zaprimljenih zahtjeva koji s obzirom na traženu dokumentaciju, sadrže preko 120 tisuća dokumenata koji se  provjeravaju redom zaprimanja.  

“Tako će građani čije prijave udovoljavaju uvjetima javnog poziva nastaviti dobivati ugovore o sufinanciranju u kojima će biti naznačeni i iznosi koji su im odobreni za projekt energetske obnove”, kažu u Fondu.  

Maksimalna sredstva po pojedinačnom zahtjevu mogu iznositi i do 62.120 eura.

Građani čiji zahtjevi neće biti prihvaćeni zaprimit će obavijest o neprihvatljivosti prijave s konkretnim razlozima zbog kojih projekt nije bio prihvatljiv za sufinanciranje.

Kako se zahtjevi rješavaju, građani povratnu informaciju o statusu svog predmeta mogu vidjeti i online, kroz sustav e-prijave na efzoeu.gov.hr

Radi velikog broja zaprimljenih zahtjeva u Fondu kažu kako su unutarnjom preraspodjelom pojačali i administrativne kapacitete sve s ciljem da se predmeti riješe u najkraćem mogućem roku.

Ističu kako će za sufinanciranje biti prihvatljivi svi troškovi nastali od 29. prosinca 2023. godine do 31. prosinca 2026. godine, što korisnicima daje dovoljno vremena da angažiraju izvođače i završe radove.

Podsjećaju kako je osim poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond krajem prošle i u ovoj godini objavio i druge javne pozive, poput poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, sufinanciranja energetski učinkovitih vozila te natječaj za poticanja razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga (tzv. smart city). U opticaju im je, kažu, uz obiteljske kuće, još 15-ak tisuća različitih projekata, a svi oni imaju za cilj ubrzati zelenu energetsku tranziciju i ojačati građane, ali i lokalne sredine da u energetskom smislu budu neovisni i samoodrživi.

Komentirajte prvi

New Report

Close