Zubar objavio popis namirnica koje treba izbjegavati ako želite zdrav osmijeh

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2022. u 15:43
FOTO: Pixabay

Neke od omiljenih namirnica mogle bi vam uništiti osmijeh a da toga možda niste svjesni.

Neke od omiljenih namirnica mogle bi vam uništiti osmijeh a da toga možda niste svjesni. Stomatolog Lawrence Neville za Daily Mail otkrio je da su na popisu hrane koja može promijeniti boju zuba zeleni čaj, bijelo vino, pa čak i neko voće, prenosi Index.

“Dok površina zuba izgleda glatko, caklina je zapravo prekrivena mikroskopskim udubljenjima zbog čega postaju obojeni. Za te neravne dijelove hvata se hrana i piće i pojavljuju se mrlje. Određena hrana i pića s visokim udjelom kiseline također mogu oštetiti caklinu povećavajući udubljenja kako bi mrlje dublje prodrle unutra”, istaknuo je dr. Neville.

Među najštetnija pića za boju zuba ubraja se zeleni čaj.

“Tanini su poznati po bojenju zubne cakline, posebno kada se konzumiraju nekoliko puta dnevno. Prema studijama, boja čaja također će odrediti koliko će tamniti vaši zubi. Iznenađujuće je da zeleni čaj ima najviše tanina i prekomjerna konzumacija može uzrokovati sive mrlje. Crni čaj ima najmanji utjecaj i dat će zubima žutu nijansu”, rekao je stomatolog.

S druge strane, kiseli voćni sokovi ne boje caklinu, već je slabe, a time se povećava vjerojatnost bojenja od drugih tvari.

“Nemojte četkati zube odmah nakon ispijanja voćnog soka. To će pogoršati oštećenja caklinskih tubula koje su već oslabljene kiselinom sadržanom u soku”, dodao je.

A ako volite alkoholna pića, savjet stomatologa je da izbjegavate tamna.

“Zamijenite crna vina i tamne alkohole te gazirane sokove čašom bijelog vina ili votkom”, napomenuo je te upozorio da i pića poput bijelog vina i prošeka, zbog udjela kiseline, mogu oslabjeti i oštetiti caklinu te omogućiti drugim tekućinama da prodru dublje u zubno tkivo.

Umaci također mogu uzrokovati mrlje, osobito oni koji sadrže kurkumu, ciklu i rajčicu.

“Zapravo, ako hrana može umrljati vaše ruke ili odjeću, onda će bojiti i zubnu caklinu”, tvrdi dr. Neville.

I dok voće trebamo konzumirati, bobičasto, poput borovnica, kupina i jagoda, također je bogato pigmentom i doprinosi bojenju cakline.

S druge strane, jagode su prepune enzima koji prirodno čine zube bjeljima. Dobra je i hrana koja zahtijeva puno žvakanja, poput cvjetače, jabuke i mrkve jer potiče proizvodnju sline koja je odličan prirodni čistač. Prema dr. Nevilleu, namirnice koje također pridonose bijelim zubima su sir i celer.

Na kraju, ako ne možete odoljeti hrani i piću s popisa štetnih namirnica, dr. Neville kaže da popijete vodu nakon njihove konzumacije, a u slučaju da pijete napitke s visokim sadržajem tanina, pokušajte odmah oprati zube,

Komentirajte prvi

New Report

Close