Istraživači sa Sveučilišta Tulane za javno zdravlje i tropsku medicinu u New Orleansu u SAD-u analizirali su podatke od 500.000 odraslih koji su dio britanske Biobanke, piše Klixba.
Otkrili su da oni koji uvijek dodaju sol u hranu imaju 28 posto veći rizik od rane smrti u odnosu na one koji nikada ne dodaju više soli.
U dobi od 50 godina, muškarci izgube 1,5 godina, a žene 2,28 godina u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko dodaju dodatne začine.
Studija, koja je objavljena u European Heart Journalu u ponedjeljak, 11. srpnja, pratila je prehrambene navike sudionika u periodu od devet godina počevši od 2006. do 2010. godine.
Istraživači su rekli da nalazi ukazuju na nekoliko implikacija na javno zdravlje.
“Koliko znam, naša studija je prva koja procjenjuje vezu između dodavanja soli u hranu i prerane smrti”, rekao je glavni autor profesor Lu Qi.
“Dodavanje soli u hranu tokom jela uobičajeno je ponašanje u prehrani koje je direktno povezano s dugoročnom preferencijom pojedinca za slanom hranom i uobičajenim unosom soli”, pojasnio je.
“U prehrani zapadnih zemalja, dodavanje soli za stolom čini 6-20 posto ukupnog unosa soli i pruža jedinstven način za procjenu povezanosti između uobičajenog unosa natrijuma i rizika od smrti”, dodao je.
Qi je rekao da studija pruža nove dokaze da će modifikacija individualnih navika u ishrani, kao što je smanjenje unosa natrija, “vjerovatno dovesti do značajnih zdravstvenih koristi”.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu