Prema jednoj američkoj studiji, kupovni kruh iz trgovina i supermarketa mogao bi sadržavati tragove ljudske kose, pačjeg perja, i svinjskih papaka. Studija koja to tvrdi objavljena je još 2016., no u fokus javnosti je došla tek nedavno, kad se po društvenim mrežama proširilo da se aminokiselina poznata kao L-cistein; koja se koristi i za produljenje roka trajanja kruha; obično sintetizira iz ljudske kose.
Naime iako se mogu i proizvesti u laboratorijima, te je proteine mnogo lakše i jeftinije uzeti iz ljudske kose, a većina kose iz koje se vade navodno dolazi iz kineskih brijačnica i frizerskih salona.
L-cistein se također često koristi za ubrzavanje procesa pečenja, a premda činjenica da se dobiva iz odbačene kose zgraža mnoge, istraživači tješe da je u nekim vrstama kruha pronađen samo u tragovima.
Ipak, dodaju, ako želite biti sigurni da pekarski proizvod koji ste kupili dlake ne sadrži ni u tragovima, morati ćete ih kupovati svježe, bez raznih elemenata koji im produljuju rok.
– Ljudska kosa, ptičja pera… Zbog ovog više ne jedem kruh – kaže jedna korisnica TikToka, a mnogi se slažu da je to dobar razlog za potpuno ga ukloniti s dnevnog menija.
Ipak, istraživači dodaju da spomenute aminokiseline koje mu se dodaju u proizvodnji, kad se uzimaju kao dodatak prehrani ljudsko tijelo prerađuje u glutation koji je snažan antioksidans, a pomažu i u liječenju nekih respiratornih stanja, poput bronhitisa i KOPB-a, prenosi Večernji list Readers Digest.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu