Dobre su osušene, čak i zamrznute: Pet razloga zbog kojih ćete zavoljeti ove pikantne plodove

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2022. u 10:26
Foto: Unsplash

Ljute papričice se često sade u teglama na terasi i vrtu ili ih možete kupiti na tržnici.

Čili papričice su bogate antioksidansima koji štite nervni sustav i vid, u kombinaciji s čokoladom snižavaju šećer u krvi i potiču probavu, piše B92.

Potiču lučenje želučanih sokova, probavu i ubrzavaju metabolizam. Sastojci kao što je kapsaicin u čili papričicama imaju antivirusna i antibakterijska svojstva, pa pomažu u jačanju imunološkog sustava.

Zahvaljujući vitaminu K2, čili pomaže u zarastanju rana, odnosno igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vjeruje se i da vitamin K2 štiti srce i krvne žile, sprečavajući razvoj ateroskleroze. Ljute papričice se često sade u teglama na terasi i vrtu ili ih možete kupiti na tržnici.

Dobre su osušene, čak i zamrznute, i nije ih potrebno odmrzavati da bi se koristile tijekom kuhanja. Zbog pikantnosti se jedu u malim količinama, a višak možete sačuvati i iskoristiti uz neki drugi obrok. Odlično se slažu uz variva, jela od povrća i meso.

Ako volite punije ukuse, umjesto papra i drugih začina dodajte čili. Dobro ide uz čokoladu. Otopite crnu čokoladu i dodajte čili. Jedite takav desert u umjerenim količinama nakon obroka. Pomaže u snižavanju šećera u krvi i potiče probavu i gubitak težine.

Komentirajte prvi

New Report

Close