Napravite domaći kečap bez štetnih sastojaka: Evo dva recepta, a za brzinsku verziju treba vam 5 minuta

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2022. u 10:47
Foto: Unsplash

Kečap kupljen u trgovini sadrži neke sastojke koje mnogi izbjegavaju, poput šećera i niza konzervansa.

Kečap je vjerojatno najpoznatiji umak od rajčice na svijetu, svestran je i može se koristiti u mnogo različitih recepata. Ali jeste li ikada pokušali napraviti domaću verziju?

Kečap kupljen u trgovini sadrži neke sastojke koje mnogi izbjegavaju, poput šećera i niza konzervansa. S druge strane, domaća verzija je jeftinija i sastoji se od prirodnih aroma, sastojaka i začina, Potrebno je vrlo malo truda da se napravi, a okus je puno bolji od onih kupovnih, piše Thepetitecook.

Dva načina da ga napravite kod kuće

U izvornom receptu za kečap postoje mnoge varijante koje uključuju upotrebu raznih začina ili različitih vrsta octa, a osim brzinske verzije u kojoj sve sastojke ubacite u blender i miksate dok ne postane glatko, postoji i slow-cooking recept za kečap koji je malo gušći, i naravno priprema takvog kečapa zahtijeva više vremena.

Kako biste napravili domaći kečap potrebno vam je sedam jednostavnih sastojaka koje vjerojatno već imate u kuhinjskim ormarićima:

  • pasta od rajčice: najbolje je koristiti talijansku pastu od rajčice dvostrukog koncentrata.
  • alkoholni ocat: jabučni ocat također je dobra zamjena.
  • voda: prilagodite količinu vode kako biste postigli željenu konzistenciju.
  • luk u prahu: možete dodati malo više za jači okus.
  • cimet u prahu: ako niste ljubitelj, možete ga izostaviti.
  • javorov sirup: možete ga zamijeniti smeđim šećerom ili sirupom od agave.
  • sol i papar: dodajte sol i papar nakon što pomiješate sve sastojke

Foto: Unsplash

Recept bez kuhanja

Ako tražite super brzu alternativu, odaberite recept za kečap bez kuhanja, koji zahtijeva pastu od rajčice i malo vode umjesto toga da koristite konzervirane rajčice. Kako kaže autorica recepta, tu metodu koristi svaki put kada je u žurbi, blagog je okusa, ukusna i bolja od kupovne verzije.

Ubacite sve sastojke u blender ili multipraktik i miksajte dok se ne sjedine u glatku teksturu, a možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića i čilija u prahu na kraju za pikantnost.

Za slow cooking verziju trebat će vam oko sat vremena, a ovo su sastojci:

  • 800 grama pasiranih rajčica iz konzerve od sorte šljivar
  • 1 luk, srednje i sitno nasjeckan
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 80 grama smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 120 ml alkoholnog ili jabučnog octa
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1 žličica papra u prahu
  • naribani muškatni oraščić i čili po želji

Zagrijte veliku tavu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem na srednje jakoj vatri, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran. Ulijte pasiranu rajčicu. Dodajte smeđi šećer, pastu od rajčice, ocat, cimet, papar i sol po ukusu i dobro promiješajte.

Kuhajte oko 40 minuta na vrlo laganoj vatri, često miješajući, dok se umak ne zgusne. Kada je spreman, možete dodati muškatni oraščić i chili po vašoj želji kako biste umaku dali malo jačine. Zatim jednostavno pomiješajte sve sastojke u multipraktiku ili blenderu.

Ulijte svoj kečap od rajčice u sterilizirane boce, zatim dobro zatvorite i stavite u hladnjak dok vam ne zatreba. Ako želite koristiti svježe rajčice, prvo ih prokuhajte u vodi 2-3 minute, ogulite ih i izvadite sjemenke i sok.

Komentirajte prvi

New Report

Close