Kečap je vjerojatno najpoznatiji umak od rajčice na svijetu, svestran je i može se koristiti u mnogo različitih recepata. Ali jeste li ikada pokušali napraviti domaću verziju?
Kečap kupljen u trgovini sadrži neke sastojke koje mnogi izbjegavaju, poput šećera i niza konzervansa. S druge strane, domaća verzija je jeftinija i sastoji se od prirodnih aroma, sastojaka i začina, Potrebno je vrlo malo truda da se napravi, a okus je puno bolji od onih kupovnih, piše Thepetitecook.
Dva načina da ga napravite kod kuće
U izvornom receptu za kečap postoje mnoge varijante koje uključuju upotrebu raznih začina ili različitih vrsta octa, a osim brzinske verzije u kojoj sve sastojke ubacite u blender i miksate dok ne postane glatko, postoji i slow-cooking recept za kečap koji je malo gušći, i naravno priprema takvog kečapa zahtijeva više vremena.
Kako biste napravili domaći kečap potrebno vam je sedam jednostavnih sastojaka koje vjerojatno već imate u kuhinjskim ormarićima:
- pasta od rajčice: najbolje je koristiti talijansku pastu od rajčice dvostrukog koncentrata.
- alkoholni ocat: jabučni ocat također je dobra zamjena.
- voda: prilagodite količinu vode kako biste postigli željenu konzistenciju.
- luk u prahu: možete dodati malo više za jači okus.
- cimet u prahu: ako niste ljubitelj, možete ga izostaviti.
- javorov sirup: možete ga zamijeniti smeđim šećerom ili sirupom od agave.
- sol i papar: dodajte sol i papar nakon što pomiješate sve sastojke
Recept bez kuhanja
Ako tražite super brzu alternativu, odaberite recept za kečap bez kuhanja, koji zahtijeva pastu od rajčice i malo vode umjesto toga da koristite konzervirane rajčice. Kako kaže autorica recepta, tu metodu koristi svaki put kada je u žurbi, blagog je okusa, ukusna i bolja od kupovne verzije.
Ubacite sve sastojke u blender ili multipraktik i miksajte dok se ne sjedine u glatku teksturu, a možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića i čilija u prahu na kraju za pikantnost.
Za slow cooking verziju trebat će vam oko sat vremena, a ovo su sastojci:
- 800 grama pasiranih rajčica iz konzerve od sorte šljivar
- 1 luk, srednje i sitno nasjeckan
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 80 grama smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 120 ml alkoholnog ili jabučnog octa
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica papra u prahu
- naribani muškatni oraščić i čili po želji
Zagrijte veliku tavu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem na srednje jakoj vatri, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran. Ulijte pasiranu rajčicu. Dodajte smeđi šećer, pastu od rajčice, ocat, cimet, papar i sol po ukusu i dobro promiješajte.
Kuhajte oko 40 minuta na vrlo laganoj vatri, često miješajući, dok se umak ne zgusne. Kada je spreman, možete dodati muškatni oraščić i chili po vašoj želji kako biste umaku dali malo jačine. Zatim jednostavno pomiješajte sve sastojke u multipraktiku ili blenderu.
Ulijte svoj kečap od rajčice u sterilizirane boce, zatim dobro zatvorite i stavite u hladnjak dok vam ne zatreba. Ako želite koristiti svježe rajčice, prvo ih prokuhajte u vodi 2-3 minute, ogulite ih i izvadite sjemenke i sok.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu