Cijena šafrana kreće se i do tri tisuće dolara po kilogramu te se smatra najskupljim začinom na svijetu, prenosi Business Insider.
Zbog čega je cijena ovolika? Naime, jedan od faktora je taj što šafran cvjeta svega tri tjedna u godini, točnije u ožujku. Stabljike su niske, što otežava proces branja. Za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati između 150 i 200 hiljada cvjetova.
Bere se isključivo ručno. Najveći proizvođači šafrana su Španjolska i Iran (više od 80 posto svjetske proizvodnje). U Iranu ga nazivaju “crvenim zlatom”. U Europi se on proizvodi na području Mediterana.
Ima brojne zdravstvene prednosti, a samo neke od njih su: ublažavanje simptoma depresije, poboljšavanje sposobnosti pamćenja i koncentracije, održavanje zdravlja očiju, snižavanje nivoa šećera u krvi itd.
U njemu se nalaze i kartenoditi koji su efikasni u borbi protiv nastanka stanica raka. Šafran ima intenzivan miris i blago gorak okus. Samo četvrtina kašičice dovoljna je da jelu da aromu i boju. Prodaje se u veoma malim količinama.
Treba imati u vidu da ovo uopće nije bezazlena biljka. Naime, sigurna dnevna količina je do 1,5 grama. Pet grama djeluje toksično, 10 uzrokuje pobačaj, a 20 može izazvati smrt.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu