Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend postao je prava oaza primamljivih mirisa vrhunskih domaćih i inozemnih vina, najukusnijih maslinovih ulja te slasnih gurmanskih delikatesa spravljenih pod palicama renomiranih svjetskih chefova i začinjenih kavijarom među solima, ninskim Cvijetom soli.
Međunarodni festival vina i gastronomije okupio je u atraktivnim izložbenim prostorima Gliptoteke HAZU najznačajnija imena hrvatske i inozemne eno i gastro scene, ali i brojne zaljubljenike u vina i kulinarstvo – preko 150 izlagača iz svijeta vinarstva, maslinarstva i delicija. Uz degustacije slasnih slavonskih specijaliteta, poput nadasve poznatog kulena, istarskih i dalmatinskih autohtonih proizvoda – pršuta i buđole, najrazličitijih vrhunski spravljenih maslinovih ulja, i nezaobilaznih zagorskih štrukli – posjetiteljima je bila predstavljena i bogata ponuda začina i dodataka jelima, od kojih se svojim specifičnim snažnim okusom osobito ističe Cvijet soli ninske solane. „I ovo je događanje samo još jedan dokaz da prepoznatljivost hrvatskog imena u svijetu možemo širiti i kroz vrhunske gastro proizvode i autohtone kulinarske specijalitete koje je potrebno iskoristiti i za učinkovitije pozicioniranje na međunarodnom eno-gastrološkom tržištu“ poručio je Damir Oštrić, direktor Solane Nin.
Da je ispravno dodavanje slanog začina u kuhinji prava umjetnost demonstrirali su u sklopu live show cooking inozemne i domaće kulinarske zvijezde. Ovogodišnji je Festival tako razbio tabue prema kojima kuhinja pripada isključivo muškim chefovima ugostivši renomirane kulinarske stručnjakinje – Marinu Gaši, Anu Grgić, Anu Roš, Prisku Thuring i Silviu Baracchi. S epitetom jedne od rijetkih Talijanki okrunjenih Michelinovom zvjezdicom, Baracchi je skuhala file od crvene mediteranske tune začinjene ružmarinom, timjanom paprom i ninskim Cvijetom soli. „Budući da se tuna brzo priprema ne 'dopuštajući' običnoj soli da prodre u njezinu strukturu, dodala sam u završnoj fazi pripreme ninski Cvijet soli koji pruža finalan touch ovoj namirnici čineći ju krokantnom“ poručila je Baracchi oduševivši publiku i pastom skuhanom u crvenom vinu sa začinjenim mesom i confit rajčicama.
Kao šećer na kraju, kulinarsku je palicu preuzeo chef Tom Gretić pripremivši tri slijeda – crni rižoto s ječmom, patku u džemu od luka te lignje na maslinovom ulju s kremom od slanutka začinjenom ninskim Cvijetom soli. „Ova sol premium kvalitete sa svojom delikatnom kristalnom formom dugo ostavlja snažan okus u ustima i nakon konzumacije jela“ pojasnio je Gretić, poznati hrvatski chef s osebujnim inozemnim iskustvom, a čije su delicije mazile između ostalog, i nepca Billa Clintona, Tine Turner i Stinga. U spremanju delicija Gretiću se pridružila i voditeljica Iva Šulentić.
Mnogobrojni su posjetitelji uživali i u zanimljivim masterclassima, vođenim radionicama te degustacijama vrhunskih vina, primjerice, jednog od najzanimljivijih sorti specijalnih vina, portugalskog vina Madeire. Chris Blandy, predstavnik sedme generacije najznačajnije obitelji koja se bavi proizvodnjom ovog vina donio je na degustaciju prave vinske dragulje od kojih su poneki stari čak i 150 godina.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu