Naknada za korištenje glazbe za ugostitelje u Hrvatskoj je relativno niska i minimalno utječe na poslovanje ugostitelja, pa postoji prostor za povećanje cijena ZAMP-a, pokazala je analiza Ekonomskog instituta Zagreb koju je naručio ZAMP.
Izazvalo je to negativne reakcije u ugostiteljskom sektoru. Vlasnici restorana i kafića godinama, naime, upozoravaju na visoke rashode i nelogičnost obračuna naknade ZAMP-a."Najbolje bi bilo da kafići isključe glazbu, i da glazbenici ubuduće sviraju sami sebi", komentirao je zagrebački ugostitelj i hotelijer Zlatko Puntijar. Cilj istraživanja bio je utvrditi ekonomski opravdanu cijenu kolektivne licencije korištenja glazbe za ugostitelje u europskim zemljama, a obuhvaćena je njime 21 zemlja. Rezultati istraživanja završenog u svibnju pokazali su da udjeli rashoda za glazbu u ukupnim prihodima i materijalnim troškovima hrvatskih ugostitelja ne prelaze europski prosjek, već su najčešće dvostruko, pa i trostruko, niži.
Također, uvođenje fiskalnih blagajni pokazalo je da ugostiteljski sektor prikazuje znatno veće prihode i te su tvrtke prvi put prikazale dobit, ističu autorice studije Marina Tkalec i Maruška Vizek. Zbog toga se udio rashoda za kolektivnu licenciju u ukupnim prihodima i materijalnim troškovima znatno smanjio, pa je opterećenost poslovanja hrvatskih barova i restorana zbog plaćanja ZAMP-a među najmanjima u Europi. Autorice zaključuju da postoji određeni prostor za povećanje cijena za sve tri vrste prava.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu