Virtuozi kineske gastronomije Hong Kong zamijenili Siskom

Autor: Marta Duić , 05. veljača 2016. u 14:24
Foto: PIXSELL

Cilj Kul IN-a je da se njegovi polaznici mogu snaći u svakoj kuhinji u svijetu i biti konkurentni na tržištu rada na području kulinarstva.

Kulinarskim radionicama pod vodstvom renomiranih kineskih chefova Chan Chun Hunga i Leung Kin Suma iz Kineskog Kulinarskog instituta u Hong Kongu predstavljena je nova internacionalna suradnja sisačkog kulinarskog instituta Kul IN-a i te slavne kineske gastronomske institucije. Kako nam je objasnila Ivana Peleš, ravnateljica Kul IN-a, nakon dugogodišnje uspješne suradnje s talijanskom kulinarskom školom ALMA zbog svojih polaznika su odlučili proširiti i na drugi kontinent.

"Što se tiče samog kulinarstva, naši polaznici u Kul IN-u nauče osnove, nauče se snalaziti u kuhinji, ali kad odlaze na razmjene susreću se s mladim kuharima iz cijeloga svijeta, imaju priliku vidjeti više, pozicionirati se i ispitati koliko su uspješni u odnosu na ostale kolege iz cijeloga svijeta. Tek tada vide što trebaju popraviti te što još mogu naučiti jedni od drugih ili od poznatih chefova. Hong Kong je snažno kulinarsko središte, studenti tamo ne uče samo kinesku kuhinju, već i japansku te indijsku i nadamo se da će ta suradnja pružit našim studentima priliku da im se dodatno približi njihova gastronomija koja je u usporedbi s europskom bitno drugačija", objašnjava nam Peleš. Kineski Kulinarski Institut dio je najveće javno obrazovne institucije u Hong Kongu VTC te godišnje školuje 3500 studenata. Uz programe koji su usmjereni na očuvanju tradicionalne kineske kuhinje, Institut surađuje s poznatim chefovima iz cijeloga svijeta koji su svoj dom pronašli u Hong Kongu, stopa zapošljivosti njihovih polaznika je 90 posto, a uči se čitav spektar znanja i vještina potrebnih, ne samo u gastronomiji, već i u hotelijerstvu i turizmu.

"Za polaznike je ovo prilika da vide kako se to radi u nekim drugim zemljama i drugim kulturama te da mogu naći svoju poziciju jer nikad ne znate gdje će vas vaša karijera odvesti. Cilj nam je da se naši polaznici u bilo kojem trenutku u svakoj kuhinji u svijetu mogu snaći i biti konkurentni na tržištu rada na području kulinarstva. Posebno mi je drago što pružamo našim polaznicima tu priliku da vide i nauče nešto sasvim novo te da im omogućujemo da u profesiji koja je i inače dinamična kontinuirano uče nove vještine i usavršavaju se. Osim Hong Konga naš cilj je suradnja i s ostalim školama u svijetu", poručuje Peleš. Radionice su trajale tri dana, i okupile ljubitelje kulinarstva iz cijele Hrvatske, prvi dan bio je namijenjen amaterima, drugi dan učenicima kuharskih škola, a posljednji je bio rezerviran za profesionalne chefove. Kako kaže Peleš, prisustvovali su i bivši studenti koji su došli nadograđivati znanja kako bi ostali konkurentni. Peleš napominje kako je kulinarstvo profesija u kojoj nikad ne smijete stati s unapređivanjem samog sebe.

 

Tang Shek Tung Andraw

Željeli smo polaznicima pružiti nova znanja i upoznati ih s kineskom gastronomijom i kulturom, ali i definirati smjer za kineske turiste koji dolaze u Hrvatsku.

Prava je umjetnost gledati chefove Chan Chun Hunga i Leung Kin Sum kako kombiniraju nama neobične, a njima sasvim svakodnevne sastojke u jela koja jednako privlače i izgledom i okusom. Vodeni kesten, tartufi, soja umak, sipe samo su dio sastojaka dim suma koje nakon parenja u bamboo steameru, precizno ukrašavaju, pazeći pritom na detalje te serviranje i prezentaciju tih delicija. "U usporedbi s Hong Kongom gdje je gužva i sve je sve prenapučeno, ovdje je sve zeleno, mnoštvo je šuma, divno nebo… Ljudi su prijateljski raspoloženi, probali smo i vaše tradicionalne specijalitete. U odnosu na naše okuse, vaša kuhinja je vrlo blaga. Mnogi nisu ni svjesni kako su kineska i zapadnoeuropska kuhinja dva različita svijeta, od postave stola, do postave u samoj kuhinji, menija, namirnica i tehnika. Probudili smo interes ljudi što je i bio naš osnovni cilj", prenio nam je svoje dojmove Tang Shek Tung Andraw, trener i konzultant Kineskog kulinarskog instituta.

Kako tvrdi, osim što su željeli pružiti nova znanja i upoznati polaznike s kineskom gastronomijom i kulturom, željeli su definirati smjer za kineske turiste koji dolaze u Hrvatsku. Iako su prije najčešće putovali u SAD i zemlje zapadne Europe, danas se njihove destinacije mijenjaju. "Kineski restorani koje su naši turisti posjećivali na svojim putovanjima prihvatili su mnoge lokalne namirnice, običaje i okuse i ta naša izvornost koju oni traže se time izgubila. Nadamo se da ćemo ovom suradnjom i razmjenom studenata pokazati i približiti polaznicima, točnije budućim kuharima što kineski turisti žele jesti i okusiti", poručio je Tang Shek Tung. Zdravko Perić, voditelj edukacija u Kul lN-u, kaže da su chefovi iz Hong Konga profesionalci u tom području gastronomije i da su ih s razlogom doveli u Sisak.

"Otvaramo nove spektre za naše studente. Svijet je globalno selo, a mi smo turistička destinacija i trebamo ići korak naprijed kako bismo dprivukli još više turista. Iz profesionalnog iskustva znam da u Hrvatsku dolazi sve više turista iz Azije. Naša kultura stola, namirnice koje koristimo u svakodnevnoj konzumaciji su prilično različite do onog na što su oni navikli te im nakon izvjesnog vremena bude dosta naše ponude te samostalno kreću u potragu za svojim začinima i namirnicama. U njihovoj gastronomiji je prisutna daleko jača kombinacija okusa, namirnica i kulinarskih tehnika i oni najčešće za našu gastronomiju kažu da im je dosadna. Osim toga pokazuje se potreba za sve više kuhara sa znanjima o drugim gastronomijama, kako na obali, u priobalju, tako i na brodovima i jahtama stoga je ovo prilika za mnoge", smatra Zdravko Perić. Perić napominje kako su ove radionice samo najava suradnje i kako polaznike čeka mnogo više od toga.

˝Kina je mnogoljudna zemlja, ima četiri autentične kuhinje i tamo je jako puno prostora za učenje, a mi smo ovime samo zagrebali po površini i djelomično zavirili u taj svijet" poručuje Perić. Perić poručuje kako Kul IN neće stati na ovome i kako planiraju nastaviti borbu protiv vjetrenjača i protiv pogrešnih percepcija. ˝Mnogi misle da imaju pravo ocjenjivati gastronomiju i da je njihova ocjena najobjektivnija. Mi na Kul IN-u od početka pokušavamo te krive percepcije promijeniti i mogu se pohvaliti da imamo uspjeha u tome te da korak po korak radimo na promjenama", kaže Perić. Suradnja s talijanskom ALMOM i odlazak polaznika u Parmu pokazala se vrlo uspješnom.

Tvrdi kako su polaznici oduševljeni već i samim dolaskom u Parmu i regiju Emilia Romagna koja s razlogom nosi titulu gastronomskog raja na zemlji. "Talijanska kuhinja je isto tako autentična, a čak ima i poveznicu s azijskom kuhinjom, iako mnogi misle da tjestenina dolazi iz Italije, ona zapravo dolazi iz Kine. Hrvatska kuhinja je pod velikim utjecajem talijanske, posebno naša primorska i dalmatinska, a poveznica s njom zaista ima mnoštvo. Naši polaznici kad dođu u Parmu nisu ni svjesni kolika zapravo znanja imaju. Mogu se pohvaliti da naši studenti, iako među njima ima i onih koji nikad nisu ni bili u kuhinji i nemaju predznanja osim amaterskih u Parmi budu među najboljim studentima˝, tvrdi Perić.

Kako kaže, i on sam sjedi u ispitivačkom odboru te kontrolira nivo znanja te tvrdi kako se hrvatski studenti gotovo uvijek nađu među prvih 10 od ukupno dvjestotinjak iz 23 škole iz država koje su daleko jače gastronomske i turističke destinacije od Hrvatske. "Naši polaznici čak nemaju problema ni s talijanskim jezikom, iako ga ne znaju. To je ono što nas čini iznimnima, ta naša prilagodljivost i iznimno sam ponosan na to što smo mladim ljudima pružili znanje i šansu, otvorili neki drugi svijet gdje su se ostvarili i pronašli svoj put uz našu pomoć˝, kaže Perić. 

Novi imidž industrijskog grada

Perić napominje kako je cilj ove nove internacionalne suradnje s Kineskim kulinarskim institutom da naši studenti odlaze i u Hong Kong. "Ipak moramo biti svjesni da smo mi njima samo jedna mala točkica poput malog sjemena sezama, ali u ovih nekoliko dana smo se uspjeli izboriti i dokazati da smo važni, da imamo tu dozu hrabrosti i volju. Puno jače gastronomske destinacije nisu zaokupirale pažnju kolega iz Kine kao što smo mi uspjeli. Osobito mi je drago za Sisak, to je jedna mali gradić i smišljeno smo ovu našu priču maknuli od Zagreba da pokrenemo tu uspavanost Siska te da promijenimo imidž grada iz teškog industrijskog središta u grad u kojem ima prostora i za druge gospodarske grane poput turizma i gastronomije u turizmu", zaključuje Perić.

Komentirajte prvi

New Report

Close