Business Luxury Book
Top 5 vina

Vina kao statusni simbol

Ovih pet vina predmet je želja i snova vinskih znalaca koji su poslovno uspjeli i koji si ih mogu priuštiti imati u arhivi.

Zoran Turković
20. svibanj 2024. u 23:00
Foto: Shutterstock

Vrlo je teško, zapravo nemoguće, relevantno sažeti globalnu kulturu vina u pet butelja. Zato i ova lista enološki, strukovno, ne predstavlja nikakvu vrijednost, ali to i nije bio cilj.

Ovih pet vina predmet je želja i snova vinskih znalaca koji su poslovno uspjeli i koji si ih mogu priuštiti imati u arhivi, u koju posežu u rijetkim i važnim trenucima. Da, sva ova vina izrazito su skupa, dolaze iz Sjeverne Amerike, Europe i Australije te su statusni simbol. I doista su vrhunska…

Opus one

Opus One je renomirano crno vino proizvedeno u partnerstvo baruna de Rothschilda iz Château Mouton Rothschilda u Bordeauxu i Roberta Mondavija, poznatog vinara iz kalifornijskog Napa Valleya. Predstavlja mješavinu tradicionalnih tehnika proizvodnje vina iz Bordeauxa s inovacijama iz Napa Valleya. Opus One uglavnom je napravljen od cabernet sauvignona, s drugim klasičnim bordoškim sortama kao što su merlot, cabernet franc, petit verdot i malbec. Ovo vino poznato je po bogatim, složenim okusima, s notama tamnog voća kao što su kupina i crna trešnja, uz naznake ljubičica, bijelog papra i latica ruže. Slavi se zbog ravnoteže, svilenkastih tanina i elegantne strukture te često pokazuje izvanredan potencijal starenja.

Screaming Eagle

Screaming Eagle je ultrapremium kultno crno vino iz kalifornijskog Napa Valleya, poznato po ekskluzivnosti i izuzetnoj kvaliteti. Primarno napravljeno od cabernet sauvignona, s mješavinom merlota i cabernet franca, vino Screaming Eagle slavi se zbog intenzivnih, bogatih okusa i elegantne strukture. Vino obično izlaže složen niz okusa uključujući tamne bobice, crni ribiz, šljivu, uz suptilne naznake hrasta i vanilije. Poznato je po svilenkastim taninima i završetku koji je dug i profinjen. Ograničena proizvodnja ovog vina i njen pažljiv proces pridonose njegovu statusu kao jednog od najprestižnijih vina na svijetu.

Le Pin Pomerol

Le Pin je visokocijenjeno vino proizvedeno u apelaciji Pomerol na desnoj obali Bordeauxa u Francuskoj. Iako spada među manja imanja na tom području, vino proizvedeno na njemu steklo je reputaciju kao jedno od najskupljih i najtraženijih na svijetu. Vino Le Pin poznato je po izuzetno ograničenoj proizvodnji, samo oko 9000 butelja godišnje. Uglavnom je napravljeno od merlota, s malim postotkom cabernet franca u određenim berbama. Le Pinu se znalci dive zbog bogatog, raskošnog profila, nudeći okuse zrelog crvenog voća kao što su šljiva i trešnja kombinirane s naznakama kokosa i citrusa. Ima svilenkastu teksturu, dubine okusa i dug završetak. Rijetkost Le Pina te iznimna pozornost usmjerena na detalje u upravljanju vinogradima i proizvodnji ovog vina doprinose njegovoj prestižnosti.

Domaine Leflaive’s Montrachet Grand Cru

Domaine Leflaive’s Montrachet Grand Cru među najcjenjenijim je bijelim vinima na svijetu, a dolazi iz apelacije Montrachet u francuskoj regiji Burgundija, koja je vjerojatno najpoznatija po sorti chardonnay. Domaine Leflaive poznat je po biodinamičkom pristupu vitikulturi. Njihov Montrachet Grand Cru mjerilo je za burgundski chardonnay, izražavajući izvanrednu složenost, strukturu i dugovječnost. Vino pokazuje intenzivne arome agruma, koštičavog voća i izraženu mineralnost. Na nepcu je bogato i puna tijela s kremastom teksturom, uravnoteženim kiselinama i upornim, profinjenim završetkom koji impresivno traje. Ima potencijal starenja desetljećima, tijekom kojih razvija iznimnu dubinu te nijansirane sekundarne i tercijarne okuse.

The Giaconda Estate Vineyard Chardonnay

The Giaconda Estate Vineyard Chardonnay iz regije Beechworth u australskoj Viktoriji, posebno berba 2017., prepoznaje se po izuzetnoj kvaliteti. Ima spektar aroma uključujući bijelu breskvu i nektarinu, s notama limunove korice, mokrih kamenčića i lješnjaka, pružajući bogat, a ipak uravnotežen profil okusa. Vino se također bilježi po mineralnosti i kiselkastom završetku, koji dodaje njegovoj složenosti i dubini.

New Report

Close