Već duže vrijeme razmišljamo o električnoj energiji i uštedama, a s obzirom na situaciju u cijelom svijetu, nikome nije svejedno kad pomisli na zimu i grijanje, stoga ne bi bilo loše naučiti nekoliko malih trikova za uštedu. Tročlana obitelj godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuhanje, ali postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji, piše B92.
Treba kuhati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, također treba koristiti posude koje su veličinom razmjerne grijanoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20% energije. Kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda nastaviti ključati. Time se može uštedjeti i do 60% energije.
Najekonomičnije kuhanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vrijeme kuhanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta. Isključivanjem pećnice 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20% energije. Prilikom korištenja pećnice, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata pećnice izgubi 20% topline. Energija se može uštedjeti i tako da izaberete lonac i tavu čiji promjeri odgovaraju veličini kola. Promjer posuđa može čak biti i nešto veći.
Dodatno, novac i energija mogu se uštedjeti i ako se u lonac stavi samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrijavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije. Jaja i povrće mogu da se kuhati u samo 2 centimetra vode – drugim riječima, bez da su prekriveni vodom. Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine – stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu