Uz ove trikove iz kuharice objavljene 1942. napravite savršeno kuhana ili pečena jaja, tajna je u temperaturi

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2022. u 12:00
Foto: Unsplash

M.F.K Fisher objavila je knjigu ‘Kako skuhati vuka’ još 1942. godine i uključila u nju cijelo poglavlje o tome kako izbjeći opasnosti od loše kuhanog jajeta.

Kuhanje jaja može biti brzo i jednostavno, a bezbroj načina na koje ih možete pripremiti mnogima ih čini omiljenim doručkom. Jedna od najjednostavnijih metoda je skuhati jaje, jer sve što je potrebno je posuda s kipućom vodom, zar ne? No, glavna pogreška koju cijelo vrijeme radimo je u temperaturi vode, prenosi Metro

M.F.K Fisher objavila je knjigu ‘Kako skuhati vuka’ još 1942. godine i uključila u nju cijelo poglavlje o tome kako izbjeći opasnosti od loše kuhanog jajeta.

Ona vjeruje da je izraz skuhati jaje jednostavno netočan i da je tajna kuhanog jajeta u tome da se jaje uopće ne kuha. Autorica knjige napominje da bacanje jajeta u kipuću vodu odmah skuha bjelanjak koji je najbliže ljusci te treba vremena da se skuha žumanjak, dok biste zapravo trebali težiti tomu da se sve skuha u isto vrijeme.

Prvi savjet je taj da jaje isperete pod hladnom vodom kako biste spriječili pucanje što bi se vjerojatno dogodilo da ga ispustite u kipuću vodu.

Ostavite ga na laganoj temperaturi “koliko god želite”­, a Fisher kaže da će se jaje skuhati jednako brzo kao kad voda ključa, ali će nakon što ga očistimo od ljuske i prerežemo izgledati bolje.

Drugi način je uroniti jaje u hladnu vodu u maloj posudi, brzo ga zagrijati i čim voda počne ključati, ono je dobro za jelo. Međutim, autorica je kasnije priznala da se uz ovu tehniku jaja često ne gule tako dobro i da nažalost više od pola bjelanjka ostane na ljusci.

Fisher ima i trikove za dobro pečeno jaje.  “Zagrijte plitku tavu ili vatrostalnu posudu, u nju stavite komadić maslaca, mast od slanine ili ulje, a kada postane jako vruće razbijte u nju svježe jaje ili dva. Onda… i ovo je trik koji je važan, odmah isključite vatru, pokrijte tavu i pričekajte oko tri minute”, savjetuje Fisher.

Komentirajte prvi

New Report

Close