Kuhanje jaja može biti brzo i jednostavno, a bezbroj načina na koje ih možete pripremiti mnogima ih čini omiljenim doručkom. Jedna od najjednostavnijih metoda je skuhati jaje, jer sve što je potrebno je posuda s kipućom vodom, zar ne? No, glavna pogreška koju cijelo vrijeme radimo je u temperaturi vode, prenosi Metro
M.F.K Fisher objavila je knjigu ‘Kako skuhati vuka’ još 1942. godine i uključila u nju cijelo poglavlje o tome kako izbjeći opasnosti od loše kuhanog jajeta.
Ona vjeruje da je izraz skuhati jaje jednostavno netočan i da je tajna kuhanog jajeta u tome da se jaje uopće ne kuha. Autorica knjige napominje da bacanje jajeta u kipuću vodu odmah skuha bjelanjak koji je najbliže ljusci te treba vremena da se skuha žumanjak, dok biste zapravo trebali težiti tomu da se sve skuha u isto vrijeme.
Prvi savjet je taj da jaje isperete pod hladnom vodom kako biste spriječili pucanje što bi se vjerojatno dogodilo da ga ispustite u kipuću vodu.
Ostavite ga na laganoj temperaturi “koliko god želite”, a Fisher kaže da će se jaje skuhati jednako brzo kao kad voda ključa, ali će nakon što ga očistimo od ljuske i prerežemo izgledati bolje.
Drugi način je uroniti jaje u hladnu vodu u maloj posudi, brzo ga zagrijati i čim voda počne ključati, ono je dobro za jelo. Međutim, autorica je kasnije priznala da se uz ovu tehniku jaja često ne gule tako dobro i da nažalost više od pola bjelanjka ostane na ljusci.
Fisher ima i trikove za dobro pečeno jaje. “Zagrijte plitku tavu ili vatrostalnu posudu, u nju stavite komadić maslaca, mast od slanine ili ulje, a kada postane jako vruće razbijte u nju svježe jaje ili dva. Onda… i ovo je trik koji je važan, odmah isključite vatru, pokrijte tavu i pričekajte oko tri minute”, savjetuje Fisher.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu