Evo kako možete bitno smanjiti troškove pranja i sušenja rublja

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2022. u 10:23
Foto: Unsplash

Ne treba pretjerivati niti s deterdžentom.

Pranje odjeće i sušenje mogu biti ekonomičniji. Odjeću možete oprati i toplom umjesto vrućom vodom. Deterdžent može ukloniti mrlje i na nižim temperaturama, posebno ako odjeća nije jako prljava. Ipak, ako perete donje rublje, minimalna granica je 60 stupnjeva. Ako je rublje vrlo prljavo, također povisite temperaturu, piše B92.

Ne treba pretjerivati niti s deterdžentom. Jedna od najčešćih grešaka koju rade potrošači jeste korištenje previše deterdženta, čime se opet baca dio novca. Ali krivica najčešće ide na proizvođače, koji sugeriraju korištenje dozera i čepova za doziranje. Nažalost, većina čepova namjerno je oblikovana tako da trošite previše deterdženta. Najčešće je mjera koja je iscrtana na tim čepovima dvostruko veća od potrebne doze. Ako koristite samo polovinu doze – deterdžent će vam trajati dvostruko duže.

Ono čega se uvijek treba držati je da do kraja napunite bubanj perilice rublja. Ona će trošiti približno istu količinu energije za jedno pranje, bilo unutra manje ili više odjeće. Također, dobro je u perilici koristiti brzi ili produženi ciklus centrifuge. To će ukloniti više vlage nego klasična centrifuga, a time će se skratiti vrijeme sušenja.

Što se tiče sušenja, pokušajte što češće sušiti na zraku. Tako ćete uštedjeti novac, a ako vam je baš hitno ili je vani ružno vrijeme, pripazite na određene stvari. Nemojte je previše napuniti jer će sušenje trajati duže. Također, nemojte ni staviti premalo rublja jer je neisplativo. Držite se preporučene kilaže koja je predviđena za vašu sušilicu.

A ako imate više rublja, uključite iduće sušenje ubrzo nakon prvog, dok je sušilica još topla. Tako ćete iskoristiti toplinu od tog sušenja. Koristite loptice za sušenje. One će dobro rasporediti odjeću i omogućiti da u nju prodre više zraka, pa će sušenje biti kraće. Također, redovito čistite filter na sušilici kako biste uklonili naslage koje mogu smanjiti cirkulaciju zraka.

Kad kupujete sušilicu za rublje, izaberite onu koja ima senzor vlage, koji automatski isključuje uređaji kad se odjeća osuši. To će uštedjeti energiju ali i, gledano dugoročno, novac.

Komentirajte prvi

New Report

Close