Luk je osnova mnogih recepata i zato se svi pitaju kako da ne plaču dok ga režu, ali ii svatko ima svoj odgovor na ovo pitanje, manje ili više efikasan.
Zašto plačemo kad režemo luk?
Za sve je odgovoran mehanizam luka koji ga štiti od oštećenja, a koji obuhvata izbacivanje alinske lijaze i njeno razgrađivanje na nekoliko supstanci koje izazivaju peckanje u očima i samim tim plakanje.
Budući da nitko ne želi plakati dok reže luk, neophodno je ili spriječiti izbacivanje enzima, smanjiti njihovu efektivnost ili prekriti oči, piše City magazine. Evo četiri savjeta kako da ne plačete dok režete luk.
Nosite naočale
Neki su ovo možda već i probali i, iako može da djeluje blesavo, zapravo ima učinka i pomaže. Možda će vas ipak malo peckati nos, ali ne bi trebali roniti suze.
Koristite oštar nož
Svakako je bolje da imate oštar nož kada nešto sjeckate nasitno, a kada se radi o luku, vrlo oštar nož će izazvati manje lučenje enzima od kojih peckaju oči.
Ohladite luk
Ako luk stavite u zamrzivač na 30 minuta, ili frižider na 2 sata, trebalo bi se oslobađati manje enzima prilikom sjeckanja. Ovdje će vam ponovo trebati oštar nož, ali oprezno – što se više zagrijava, to će biti jači učinak peckanja.
Prozračite kuhinju
Ako možete, otvorite prozor u kuhinji i napravite strujanje zraka, a možete pritom uključiti i ventilator, jer cirkuliranje zraka smanjuje količinu iritirajućih supstanci na jednom mjestu, odnosno direktno ispred vas.
Tri stvari koje ne trebate ni pokušavati jer ne djeluju:
- Paljenje svijeća
- Stavljanje mokre salvete ili krpe pored daske za rezanje
- Ubacivanje luka u mikrovalnu prije rezanje
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu