Umor, kratkoća daha… Ovo su znakovi da vam fali jedan od najvažnijih minerala

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2022. u 09:03
Foto: Unsplash

Vitamin C, životinjski proteini i voćni šećer poboljšavaju apsorpciju, dok je biljna vlakna, mlijeko, jaja, kava i čaj smanjuju.

Željezo je jedan od najvažnijih elemenata ljudskog organizma. Najveći dio željeza u tijelu nalazi se u hemoglobinu, mišićima i životno važnim enzimima, a njegova osnovna uloga je dotok kisika živim stanicama. Dio željeza nalazi se i u obliku rezervi u jetri, koštanoj srži i slezeni, piše N1.

Uravnoteženom prehranom dnevno se unosi 10-30 mg željeza, no samo 10-20% te količine se apsorbira u organizmu. Prirodni izvori ovog minerala su jetrica, tuna, soja, bundeva, zob, grašak i smokve. Zanimljivo je da se željezo iz hrane životinjskog porijekla apsorbira mnogo bolje nego iz hrane biljnog porijekla. Poznati su i drugi faktori koji mogu smanjiti ili povećati apsorpciju željeza. Vitamin C, životinjski proteini i voćni šećer poboljšavaju apsorpciju, dok je biljna vlakna, mlijeko, jaja, kava i čaj smanjuju. Zbog povećanih potreba neke skupine ljudi, osobito trudnice teže će postići preporučeni dnevni unos željeza. Manjak željeza može nastati i usljed neodgovarajuće prehrane ili gubitka krvi. Tada se mogu javiti znakovi nedostatka željeza poput umora, kratkoće daha i smanjenih fizičkih mogućnosti.

Osim što doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina te transportu kisika u tijelu željezo ima i druge korisne učinke na zdravlje. Ima ulogu u normalnom stvaranju energije pa pomaže kod umora i iscrpljenosti. Također, doprinosi normalnom kognitivnoj funkciji, osobito kod djece gdje nedostatak željeza može uzrokovati smanjenje pažnje i sposobnosti pamćenja.

Radi bolje apsorpcije uz željezo se preporučuje uzimati vitamin C, a još bolje rješenje su preparati koji uz željezo sadrže i vitamin C.

Željezo bisglicinat – blag za probavni sustav
Vitamin C – povećava apsorpciju željeza
Obogaćen folnom kiselinom i vitaminom B12

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina.

Uravnoteženom prehranom dnevno se unosi 10-30 mg željeza, no samo 10-20% te količine se apsorbira u organizmu. Prirodni izvori ovog minerala su jetrica, tuna, soja, bundeva, zob, grašak i smokve. Zanimljivo je da se željezo iz hrane životinjskog porijekla apsorbira mnogo bolje nego iz hrane biljnog porijekla.

Poznati su i drugi faktori koji mogu smanjiti ili povećati apsorpciju željeza. Vitamin C, životinjski proteini i voćni šećer poboljšavaju apsorpciju, dok je biljna vlakna, mlijeko, jaja, kava i čaj smanjuju. Zbog povećanih potreba neke skupine ljudi, osobito trudnice teže će postići preporučeni dnevni unos željeza. Manjak željeza može nastati i usljed neodgovarajuće prehrane ili gubitka krvi. Tada se mogu javiti znakovi nedostatka željeza poput umora, kratkoće daha i smanjenih fizičkih mogućnosti.

Osim što doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina te transportu kisika u tijelu željezo ima i druge korisne učinke na zdravlje. Ima ulogu u normalnom stvaranju energije pa pomaže kod umora i iscrpljenosti. Također, doprinosi normalnom kognitivnoj funkciji, osobito kod djece gdje nedostatak željeza može uzrokovati smanjenje pažnje i sposobnosti pamćenja.

Radi bolje apsorpcije uz željezo se preporučuje uzimati vitamin C, a još bolje rješenje su preparati koji uz željezo sadrže i vitamin C.

Željezo bisglicinat – blag za probavni sustav
Vitamin C – povećava apsorpciju željeza
Obogaćen folnom kiselinom i vitaminom B12

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina.

Komentirajte prvi

New Report

Close