Splitski ugostitelji, njih šest, sredinom ožujka ove godine pokrenulo je projekt SplEAT u sklopu kojega se svake srijede organiziraju večere i predstavljaju meniji jednog od uključenih restorana. Na ovaj su način splitski restorani Bokeria, Uje oil bar, De Belly, ARTiČOK, Galerija food i Corto Maltese odlučili splitskoj gastronomskoj sceni dodati još jednu dimenziju, koja će u ovom obliku trajati do kraja travnja. Koncept se bazira na zamisli u sklopu SplEAT-a svaki restoran kreira meni koji onda prezentira i uslužuje ekipa domaćina ostalih restorana. SplEAT, nazvan i nesvakidašnjom “gastro điradom”, predsezonski je događaj te ujedno primjer profesionalnog međusobnog uvažavanja u visoko konkurentnoj djelatnosti kao što je gastronomija dalmatinskog turističkog grada.
“Motivacija pokretanja SplEAT-a bila je želja da u našim objektima, nevezano za tromjesečnu ljetnu turističku sezonu, kreiramo pozitivnu atmosferu i posvetimo je našim sugrađanima. Trenutna restoranska scena u Splitu veća je no ikad, ali velikim porastom stranih gostiju domaći je čovjek pomalo zanemaren. Prazan grad van sezone i otegotne gradske okolnosti poput visoke cijene parkinga u centru, kao i velika ponuda restorana s ne tako zaokruženim konceptom, ponukala nas je na udruživanje i da zajednički pokušamo nešto promijeniti. Mi smo privatno prijatelji i ideja nam je bila da kolektivno pristupimo cilju, a to je da navedemo ljude da uživaju i planirano organiziraju svoj večernji provod u sredini tjedna – srijedom”, za Poslovni je dnevnik komentirao suvlasnik restorana DeBelly Frane Delić.
Iza splitskog kolektiva zasad je pet takvih srijeda i kažu da su više no zadovoljni rezultatima. Kušale su se zanimljive kombinacije jela i novih vina. “Teško je uz sve birokratske obaveze posvetiti se maksimalno kreativnosti, ali i u tom pogledu nam je dobro došao ovaj kolektivni rad jer tako definitivno nadopunjujemo i inspiriramo jedni druge”, dodao je Delić.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu