Jaja sadrže moćne hranjive tvari, pogotovo kada je riječ o žumanjku. Postoji toliko mnogo načina na koje jaja možete uvrstiti u obroke, počevši od kajgane, omleta i kuhanih jaja, piše Klixba.
Bilo da ih jedete kao međuobrok s malo soli i mljevenim crnim paprom ili napravite korak dalje i pretvorite u tvrdo kuhana jaja, dobit ćete ne samo ukusan obrok već i zdrav jer su jaja jedan od najbogatijih izvora određenog nutrijenta zvanog kolin.
Priprema tvrdo kuhanog jaja jedna je od onih tehnika koje su varljivo jednostavne. Premda ne uključuje nikakve kulinarske finese i zahtijeva tek jednu namirnicu, jako puno toga može poći krivo. Kada pripremate kuhana jaja često se pitate treba li posoliti vodu u kojoj ćete kuhati jaja? Iako su mišljenja podijeljena, ipak objašnjenja su na strani soljenja vode u kojoj će se kuhati jaja. Evo i zašto.
Kuhanje jajeta u posoljenoj vodi ubrzava taj proces. Ne samo da sol ubrzava ključanje vode, nego je ona, nakon što proključa, toplija nego što bi bila da nije posoljena. Kao rezultat toga, jaje se brže skuha. Naravno, budući da je riječ o malim količinama soli i kratkom vremenu kuhanja, razlika i nije toliko značajna, ali ipak postoji.
Drugi razlog za ubaciti malo soli u vodu za kuhanje nešto je zanimljiviji, a nedavno ga je pojasnio Jamie Oliver. Slavni kuhar tvrdi kako dodavanje “malog prstohvata soli” u vodu prije kuhanja pomaže da prilikom kuhanja ljuska ostane neoštećena, a ako ipak pukne, pomoći će da bjelanjak ne iscuri u vodu ili da iscuri u što manjoj mjeri.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu