Svjetsko priznanje za – slova iz juhe! Kako je međimurska priča osvojila Cannes

Autor: Danica Gršković , 28. lipanj 2024. u 07:00
U okviru kampanje, ručno je napravljena zbirka od pet knjiga, a limitirana kolekcija oživjela je neke od najslavnijih popevki/Domagoj Kunić

Rješenje je osmislila agencija Bruketa&Žinić&Grey uz sudjelovanje Komunikacijskog laboratorija.

Cannes Lions, svjetski festival kreativnosti, održava se od 1954. godine. Osvajanje nagrade na prestižnom okupljanju za koje se prijavi i po 15.000 kreativaca iz više od 90 zemalja smatra se vrhuncem priznanja u svijetu komunikacija.

Ondje u fokus dolaze kreativni radovi sa značajnim utjecajem na društvo, kulturu i ekonomiju, a ove godine nagrada Cannes Lionsa pripala je i jednoj kampanji iz Hrvatske… “Priču koja vrijedi svakog slova” za tvrtku Marodi, vodećeg hrvatskog proizvođača suhe tjestenine, kojem je na čelu direktor Stjepan Marodi, potpisali su kreativni autori agencije Bruketa&Žinić&Grey uz sudjelovanje Komunikacijskog laboratorija koji tako postaje prva agencija u Hrvatskoj specijalizirana za PR nagrađena canneskim lavom.

I to u godini kada slavi 20 godina postojanja. Istovremeno, za agenciju Bruketa&Žinić&Grey ovo je već drugi lav iz Cannesa. Festival kreativnosti ove je godine održan od 17. do 21. lipnja, a “Priča” iz Međimurja ponijela je brončanu medalju u kategoriji Print & Publishing.

Žinić: Nije tu riječ samo o tjestenini, niti o pjevanju tradicijskih pjesama, već kampanja govori o pripadanju i ljubavi.

U okviru kampanje, ručno je napravljena zbirka od pet knjiga, a limitirana kolekcija oživjela je pet popevki: “Ljubav se ne trži niti kupuje”, “Dej mi, Bože, joči sokolove”, “Međimorje, kak si lepo zeleno”, “Vehni, vehni fijolica” i “Klinčec stoji pod oblokom”.

Baština lako može izmaći
Svaka knjiga sadrži točan broj slova u stihovima neke od navedenih međimurskih popevki, i to u obliku abecedne tjestenine za juhu, što kod mnogih vraća i sjećanje na djetinjstvo. Autori navode da takvu ideju nije mogla zamisliti umjetna inteligencija, niti bi moderna tehnologija mogla izbrojati i zapakirati specifična slova koja čine pjesmu ili proizvesti knjige uz 90 posto ručne obrade.

“U ovoj kampanji nije riječ samo o tjestenini, niti o pjevanju tradicijskih pjesama. To je kampanja koja govori o pripadanju i ljubavi: ljubavi prema obitelji, prijateljima i onom malom dijelu svijeta koji smatrate svojim”, naglasio je Nikola Žinić, voditelj te jednostavne kampanje iza koje, kako ističe, stoji velik tim. “Držeći u ruci malu kutiju s točnim brojem slova popevke, osjećate pažnju koju smo joj pridali i tako materijalizirali krhkost baštine koja nam lako može izmaći ako ne brinemo o njoj”.

Želja tvrtke Marodi bila je dati doprinos lokalnoj zajednici, ali i očuvanju tradicije, što se postiglo i proglašenjem Dana međimurske popevke. Upravo je na inicijativu međimurskog proizvođača tjestenine i Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije (HKUUMŽ) 28. studeni proglašen Danom međimurske popevke. Zašto baš 28. studeni? Na taj je dan 2018. godine međimurska popevka uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

5

tradicionalnih međimurskih popevki oživljeno je kampanjom

Vrijednost kampanje “Priča koja vrijedi svakog slova” dodatno je pojasnila Manuela Šola, glavna direktorica Komunikacijskog laboratorija: “Kampanja je ostvarila značajan društveni utjecaj, i to zahvaljujući suradnji profitnog sektora, lokalne zajednice, lokalnih vlasti, a sve temeljeno na kreativnoj ideji i izvrsnoj koordinaciji sudionika. Priča je krenula od kreativne ideje agencije Bruketa&Žinić&Grey koji su osmislili knjigu s popevkama i točnim brojem slova u obliku tjestenine.

Uz veliko povjerenje klijenta, zajedno smo osmislili cilj kampanje koji će zaista biti relevantan za lokalnu zajednicu i ostvariti društveni utjecaj, što smo u konačnici i uspjeli. U mjesec dana trajanja, aktivirali smo lokalnu zajednicu i Međimurska županija proglasila je dan Međimurske popevke. U vrijeme velikih promjena koje se događaju još većom brzinom, važnost očuvanja baštine i tradicije nikada nije bila važnija, što je Županija promptno i prepoznala”.

15

tisuća kreativaca iz 90 zemalja prijavi se za Cannes Lions

Tko osvoji Cannes…
U kampanju su se uključile i javne osobe međimurskog kraja, poput komičara Vlatka Štampara, pjevačice umjetničkog imena Zsa Zsa, ali i pobjednica Supertalenta, djevojčica Chriztel Renae Aceveda koja je srca publike osvojila upravo međimurskom popevkom.

Još malo o festivalu… Njegovo osnivanje 1954. godine inspirirao je nadaleko poznati filmski festival, a zamisao je bila da i industrija reklama dobije svjetla pozornice. Upravo tako je i osnovan, kao Međunarodni festival reklamnih filmova. Premijera je održana u Veneciji, s čak 187 prikazanih filmova iz 14 zemalja. Od početka devedesetih postepeno se širi broj kategorija, ali i sadržaj festivala koji postaje i mjesto prikupljanja novih znanja kroz brojne seminare i radionice.

John O’Keeffee, direktor najveće svjetske marketinške agencije WPP, jednom je prilikom izjavio: “Cannes je jedini globalni, multidisciplinarni festival koji pokriva advertising, dizajn, digital, medije, promociju i sve zapravo što ide uz to. Ne oslanja se na rezultate s drugih izbora, tako da ne možete ni napumpati ranking na temelju jednog ili dva projekta. Ako ste osvojili Cannes, znači da ste stvar napravili na težak i ispravan, zapravo jedini mogući način”.

Komentirajte prvi

New Report

Close