Jedna od namirnica koju svi nutricionisti snažno preporučuju, bez obzira želite li izgubiti kilograme, poboljšati probavu ili održati cjelokupno zdravlje, je grčki jogurt. Prije desetak godina nismo ni znali za njega, a oni koji su ga konzumirali u Grčkoj opisivali su ga kao izrazito gust jogurt. Međutim, ova namirnica se pokazala izuzetno korisnom.
Što čini grčki jogurt tako izvrsnim? Jednostavno, grčki jogurt ima znatno više proteina i mnogo manje šećera od “običnog” jogurta. Razlog tome leži u načinu proizvodnje. Glavne sirovine su ovčje ili kravlje mlijeko, a onaj koji možete pronaći u našim trgovinama obično je napravljen od kravljeg mlijeka, piše Klik.hr.
Razlika između grčkog jogurta i drugih vrsta jogurta je u tome što se grčki jogurt cijedi, uklanjajući sirutku i dobiva se kremasta, gušća tekstura. Veći udio proteina i manji udio šećera, što su njegove glavne prednosti, proizlaze iz tog postupka cijeđenja.
Visok udio proteina pomaže da se osjećate duže sitima, a grčki jogurt također obiluje probioticima koji podržavaju probavu. Nešto viši sadržaj masti može zabrinuti one koji vode računa o zdravlju, ali postoje verzije sa smanjenim ili bez sadržaja masti za one koji preferiraju prehranu s manje masnoća.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu