Ako držite do zdrave prehrane, onda vjerovatno znate da bi ona trebala obuhvatiti dosta povrća i voća, pritom pazeći na svakodnevni unos šećera, masti i soli. Jedna studija sada je pokazala koja navika u prehrani može biti značajan za smanjenje rizika od bolesti i smrti. Riječ je o zamjeni za sol s niskim udjelom natrija, piše Klixba.
Analiza nedavno objavljena u časopisu Heart obuhvatila je ukupno 31.949 sudionika. Istraživajući kako zamjene za sol mogu utjecati na zdravlje, ispostavilo se da svaki put kada je unutar zamjene za sol količina natrijevog klorida pala za 10 posto, također došlo i do smanjenja sistoličkog, ali i dijastoličkog krvnog tlaka. Zamjene za sol također su usporile kardiovaskularne probleme te smrtnost. Rezultati su bili dosljedni za sudionike različite dobi, lokacije i ispitivanja.
“Ova saznanja mogla bi dovesti do toga da zamjena za sol postane svakodnevna u kliničkoj praksi i javnozdravstvenoj politici kao strategija za smanjenje unosa natrija u prehrani, povećanje unosa kalija u ishrani, snižavanje krvnog tlaka i sprječavanje većih kardiovaskularnih problema”, objasnili su autori studije.
I nutricionista Jen Hernandez tvrdi sljedeće: “Zamjene za sol mogu biti zdravija opcija za mnoge ljude. Tako je jer je primarni sastojak koji se koristi za slan okus kalijev klorid umjesto natrijevog klorida.”
Također, kada je riječ odabiru zamjene za sol, Hernandez kaže da su “najpopularnije vrste na bazi kalija ili mononatrijevog glutamata.”
Većina ljudi mogla bi imati koristi od smanjenja unosa natrija, što zamjene za sol čini tako privlačnim.
Najčešća vrsta zamjene za sol je kalijev klorid, koji daje sličan slan okus bez natrija. Ne samo da vam izbor njega pomaže smanjiti unos natrija, već vam također pomaže povećati unos kalija bez unošenja više hrane.
Hernandez kaže da većina ljudi ne unosi dovoljno kalija ishranom: “Prosječan unos kalija za muškarce je samo 3.016 miligrama dnevno, dok je preporučena količina 3.400 miligrama dnevno. Žene u prosjeku unose 2.320 miligrama kalija dnevno, dok je preporučena dnevna količina 2.600 miligrama”.
Zamjene za sol možete koristiti identinčno kao i kuhinjsku sol. Dodajte je kada god kuhate povrće, pečete hranu, začinjavate meso, solite vodu za tjesteninu i slično. Zamjene ponekad neće funkcionirati 1:1 u pečenju, stoga svakako pročitajte preporuke proizvođača za recepte za pečenje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu