Šest načina uz koje svaki obrok možete postati hranjiviji

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2022. u 10:35
Foto: Unsplash

Zapravo, rješenje je jednostavno – sve je u pravovremenom planiranju.

U današnje vrijeme s užurbanim rasporedom teško je odlučiti se što kuhati, pa zdrava prehrana predstavlja pravi izazov. Otklanjamo dilemu kako se hraniti zdravo, jer postoje “trikovi” koji će vam pomoći da uz malo discipline poboljšate svakodnevnu prehranu, piše B92.

Dobro bi bilo da svi nađemo dovoljno vremena za kvalitetne i hranljive obroke, međutim često smo u gužvi, pretrpani poslom i dnevnim obavezama zbog kojih ne samo da ne stižemo kuhati, već i preskačemo obroke. Zapravo, rješenje je jednostavno – sve je u pravovremenom planiranju. Stručnjaci se slažu oko toga kako možemo na lak način poboljšati prehranu, neke od savjeta predstavljamo u nastavku.

Kombinirajte biljne izvore željeza s vitaminom C

Ako ne želite jesti meso, koje je odličan izvor željeza, postoje biljni izvori, uključujući obogaćene žitarice za doručak, kruh obogaćen žitaricama, lisnato povrće, tofu, grah i leća- kažu stručnjaci. Željezo biljnog podrijetla se slabo apsorbira bez vitamina C. Zato kombinirajte obogaćene žitarice s bobičastim voćem, salatu od slanutka s rajčicom i paprikom i lisnato povrće s limunovim sokom i dodajte ostatke hladne tjestenine i krumpira u svoju zelenu salatu.

Neka vam bademi uvijek budu pri ruci

Stavite badema u zdjelicu na kuhinjski stol radi lakšeg pristupa. Bademi su odlična hrana, orašasti plodovi su izuzetno dobri za zdravlje, a svakako i dobra zamjena za slatkiše, i grickalice poput čokolade i čipsa. Iako je svaki početak težak, s vremenom će vam to preći u naviku i bademi će ići svuda s vama!

Dopunite svoj doručak borovnicama

Dodavanje borovnica u obroke je jedan od najukusnijih načina da povećate hranljive tvari. Istraživanja pokazuju da borovnice potencijalno mogu povećati razinu serotonina, takozvanog “hormona sreće”, u mozgu i mogu smanjiti upalu uzrokovanu slobodnim radikalima. Najbolje vrijeme za konzumiranje je kada su svježe, ali ako ih stavite u zamrzivač, sigurno ih možete koristiti i koristiti tijekom cijele godine.

Pazite kako i koliko dugo kuhate povrće

Često, način na koji kuhate može biti jednako važan kao i ono što kuhate kada je u pitanju dobivanje najviše hranljivih sastojaka za svoj novac. Primjerice, povrće koje se kuha na pari zadržava više hranljivih tvari jer samo kuhanje obično dovodi do gubitka vitamina.

Preskočite vrhnje

Nutritivnu vrijednost svog obroka možete povećati, ako umjesto vrhnja recimo koristite običan grčki jogurt, bogat proteinima, koji je dobar izvor kalcija i probiotika.

Koristite začinsko bilje

Začini i začinsko bilje ne samo da dodaju okus vašim jelima, već dodaju i hranljive tvari i antioksidanse. Zato ih uključite u svaki obrok koji napravite. Bilo da je u pitanju sušeno ili svježe začinsko bilje, svakako je dobar izbor za kuhanje jer će jelo učiniti mnogo ukusnijim.

Komentirajte prvi

New Report

Close