Business Luxury Book
Strast

Ručni satovi – nekome samo informacija o točnom vremenu, a drugome strast

Pravi će ljubitelji kao opčinjeni promatrati fotografije satova, brižno čistiti svoje primjerke, slušati kako otkucavaju kazaljke, nepomično stajati pred izlozima trgovina sa satovima, čitati o povijesnim satovima, pratiti trendove…

Renato Ivanuš
20. svibanj 2024. u 23:00
Pravi će ljubitelji kao opčinjeni promatrati fotografije satova, brižno čistiti svoje primjerke, slušati kako otkucavaju kazaljke, ...

Treba li ikome u današnjim vremenima ručni sat? Za one koji na sat gledaju kao na uređaj koji mjeri protok vremena, odgovor je kratak i jasan – ne. No, za dobar dio ljudi sat je puno više od toga.

Ručni sat postaje popularan u drugoj polovini 19. stoljeća, ali je na početku bio rezerviran za žene, kao komad nakita. Muškarci su u to doba koristili džepne satove jer su mehanizmi satova bili iznimno osjetljivi na promjenu temperature, vlažnost i ostale vremenske (ne)prilike. Sat je zato bio oklopljen u čvrstom kućištu koje je dodatno bilo zaštićeno u džepu.

Ratovi i vojna služba “natjerali“ su i muškarce da se s džepnih prebace na ručne satove, koji su im bili praktičniji za korištenje. Prema nekim izvorima, muški ručni satovi počinju se pojavljivati u Burskim ratovima, kada su vojnici džepne satove vezali kožnim remenima na ruku. Ručne satove koristili su i njemački pomorski časnici, a slavni Louis Cartier proizveo je sat za svog prijatelja, brazilskog vojnog pilota, 1904. godine.

Ručni satovi svojim vlasnicima uglavnom komuniciraju samo jednu poruku – koliko je sati. No, svima ostalima koji taj sat vide otkrivaju niz informacija o njegovu vlasniku ili vlasnici

Konačna prekretnica u korištenju ručnih satova umjesto džepnih bio je Prvi svjetski rat. Džepni satovi bili su nepraktični za časnike koji su sustavno morali koordinirati svoje aktivnosti. I zato su stalno usklađivali satove, a sve moderniji ručni satovi za tu su svrhu bili puno pogodniji nego džepni.

I od tada su ručni satovi modni detalj za oba spola, statusni simboli, a muškarci će reći da su oni jedini pravi muški nakit.

Ručni satovi svojim vlasnicima uglavnom komuniciraju samo jednu poruku – koliko je sati. No, svima ostalima koji taj sat vide otkrivaju niz informacija o njegovu vlasniku ili vlasnici. Oni koji znaju nešto više o satovima mogu pogledom na nečije zapešće otkriti je li osoba koja nosi sat dobrostojeća, ima li ukusa (iako se o ukusima ne bi trebalo raspravljati), kojom se profesijom bavi… Funkcija sata već odavno nije (samo) kazivanje točnog vremena.

Ljubitelji satova imaju kolekcije. Nije, naime, svejedno koji sat staviti na ruku za određenu prigodu. Sportski sat nikako ne ide uz svečano odijelo i gala večeru u prestižnom hotelu. No, ni skup sat dizajniran da ide uz smoking nikako ne bi trebalo staviti na ruku za odlazak na nogometnu utakmicu.

Satovi su, prije svega, strast. Pravi će ljubitelji kao opčinjeni promatrati fotografije satova, brižno čistiti svoje primjerke, slušati kako otkucavaju kazaljke, nepomično stajati pred izlozima trgovina sa satovima, čitati o povijesnim satovima, pratiti trendove…

I, kao kod mnogih strasti, nije nužno imati beskonačno puno novca da biste uživali. Iako satovi mogu biti i dobra investicija. Puno je važnije imati ukusa. Iako se, kao što smo već napisali, o ukusima ne raspravlja. No, pitanje je koliko je ta uzrečica točna.

A ako vas zanima točno vrijeme – pogledajte na sat. I zastanite barem na tren i uživajte u svom satu.

PREPORUKA – Mojih top 5 satova

Tag Heuer Carrera Chronograph

Moderna verzija legendarnog modela ovog švicarskog proizvođača luksuznih satova nazvanog Reverse Panda. Ovaj novi model prestižnog izgleda u kućištu od 39 milimetara objedinjuje moderne trendove s prepoznatljivim dizajnom Pande. Ima automatski mehanizam u čeličnom kućištu koje je sa stražnje strane od safirnog stakla. Sve je dodatno začinjeno luksuznim kožnim remenom.

Cijena: 6500 eura

Montblanc Star Legacy Moonphase

Sat koji izgledom vraća u prošlost, u vremena visokokvalitetnih satova koje su proizvodili urarski majstori ove švicarske tvrtke. Ovaj je model istodobno jednostavan i elegantan. Osim točnog vremena, pokazuje i Mjesečeve faze, što posebno cijene ljubitelji klasičnih satova. Sat je u čeličnom kućištu od 42 milimetra, a dojmu luksuza doprinosi i crni remen od aligatorove kože.

Cijena: 4500 eura

Seiko Prospex

Sportski sat nastao na tradiciji ovog japanskog proizvođača satova iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Tada je Seiko izbacio novu generaciju opreme namijenjene preciznom sportskom mjerenju vremena pod nazivom Speedmaster. Seiko Prospex ima kućište od 41,3 mm, a pokreće ga Sunčeva energija.

Cijena: 700 eura

Tudor Black Bay

Često se za satove Tudor može čuti da su “jeftiniji Rolex”. Razlog je Hans Wilsdorf, njemački biznismen koji je u švicarskoj Ženevi osnovao oba brenda. Black Bay je elegantan ronilački sat vodootporan do 200 metara dubine. Ima čelično kućište od 41 milimetra, a mehanizam je samonavijajući (automatski).

Cijena: 4400 eura

Junghans Max Bill Automatic Bauhaus

Elegantan njemački sat za ljubitelje minimalističkog dizajna. Na većinom crnoj pozadini ističu se tri crvene linije u kućištu od 38 milimetara. Remen je kožni, a sat, osim vremena, pokazuje i datum. Mehanizam je automatski.

Cijena: 1555 eura

New Report

Close