Rajski otok uspio se na jedinstven način obraniti od najezde turista. Ovo je njihova tajna

Autor: Ana Roksandić , 28. srpanj 2024. u 10:00
Foto: Unsplash

Dok mnogi žele svake godine u svoju zemlju privući što više gostiju, na ovom malenom otočiću sve je pomno isplanirano kako ne bi bilo previše posjeta.

Otok Lord Howe izgleda kao destinacija idealna za prekomjerni turizam, s bujnim planinskim vrhovima, netaknutim plažama s bijelim pijeskom i bistrim plavim vodama prepunim šarenih riba. Ipak, na ovom otoku s oko 400 stanovnika, koji se nalazi 598 kilometara od istočne obale kopnene Australije, plaže su prazne, piše CNN Travel.

Jedini zvukovi tijekom šetnje kroz otočne prašume i planine dolaze od divljih životinja.

“Onog čega nema zapravo pruža to jedinstveno iskustvo,” rekla je Lisa Makiiti, stanovnica otoka koja vodi butik smještaj Bowker Beach House. Za ju postoji vrijednost u tome što postoji mjesto na svijetu koje funkcionira suprotno od svake druge turističke destinacije.

Tajna tog netaknutog krajolika je taktika koja se koristi na vrlo malo drugih mjesta: oni ograničavaju broja turista koji uopće može posjetiti. Već više od 40 godina, Lord Howe provodi ograničenje od 400 turista istovremeno tako što fiksira broj kreveta dostupnih posjetiteljima. Razlog je bila zaštita mnogih jedinstvenih endemskih vrsta koje žive na otoku, a zbog kojih je otok stekao priznanje kao UNESCO-va svjetska baština 1982. godine.

Iako je broj bio proizvoljan, njegovo održavanje je minimaliziralo utjecaje na okoliš i stvorilo iskustvo “jedan za jedan posjetitelj prema lokalnom stanovniku,” rekla je Darcelle Matassoni, stanovnica otoka koja radi za Upravni odbor otoka Lord Howe, vladino tijelo otoka.

Nije iznenađujuće da je zbog toga teško doći tamo; Makiiti kaže da mjesto Bowker ima rezervacije do 2026. godine. Avionske karte za povratno putovanje do Sydneya mogu koštati više od 666 američkih dolara, a u vrhuncu ljetne sezone, smještaj za dvoje može se kretati od 200 do preko 3.000 američkih dolara za noć.

Takva pravila pokazuju “ujedinjenu želju da se priroda stavi na prvo mjesto,” rekao je Dean Hiscox, koji vodi Lord Howe Environmental Tours. Više od 85% otoka još uvijek je prekriveno izvornom šumom, a oko 70% je u Stalnom parku prirode, što znači da je sva gradnja zabranjena. Stambeno naselje pokriva 15% površine.

Posjetitelji se često pitaju postoji li pritisak za više razvoja, ali na Lord Howe to je “strani koncept,” rekao je Hiscox. Čak je i lokalna zajednica učinkovito ograničena zbog pravila o stanovanju. Mnogi stanovnici potječu od izvornih naseljenika koji su stigli u 1800-tima.

“Te obitelji koje su ovdje već pet, šest, sedam generacija i oduvijek su prepoznale koliko je poseban njihov način života ovdje,” rekao je Ian Hutton, prirodoslovac i fotograf koji živi na otoku od 1980. godine, i dodaje: “Postoji snažan generacijski osjećaj zaštite svog otoka.”

Život na Lord Howe je “kao živjeti unutar dokumentarca,” rekao je Hutton, koji je također kustos u Muzeju otoka Lord Howe, na svojoj web stranici.

Iako je dug samo 11 kilometara, otok je gusto prekriven biljkama i životinjama koje se ne mogu naći nigdje drugdje. Prašume su ispunjene penjačicama, orhidejama i pticama. Na vrhu planine Gower – jedne od najpopularnijih planinarskih staza na Lord Howe – nalazi se rijetka, ugrožena šuma. Najpoznatiji endemski izvozni proizvod otoka su sjemenke Kentia palme, najpopularnije palme za uzgoj u zatvorenim prostorima.

Na obali, ljudi mogu šetati uz gnijezdeće kolonije Providence Petrela, sive i bijele morske ptice s blago zakrivljenim crnim kljunom koja se uglavnom gnijezdi na Lord Howe. Ptice će se spuštati kad ih se pozove i toliko su prijateljski nastrojene prema ljudima da ih se može podići.

‘’Veliki dio privlačnosti leži u bliskosti s prirodom. Plaže su udaljene samo nekoliko minuta hoda ili vožnje biciklom od gostinjskih kuća, što čini Lord Howe “najlakšim odmorom,” rekao je Anthony Riddle, stanovnik otoka šeste generacije koji je suosnivač Lord Howe Island Brewing Company i Lord Howe Island Distilling Company.

Oko 500 vrsta riba, kao i morske zvijezde, ježinci i rakovi, nastanjuju najjužniji barijerni greben na svijetu odmah uz otok, prema Huttonovoj web stranici. Jedno od najboljih mjesta za ronjenje je Ball’s Pyramid, najviši morski stup na svijetu, koji se nalazi 22 kilometra jugoistočno od glavnog otoka i okružen je špiljama i vodama bogatim rijetkim morskim stvorenjima.

Poput stanovnika Lord Howea, i posjetitelji brinu o očuvanju prirodnog svijeta otoka, rekao je Hiscox. Turistički vodiči uvijek objašnjavaju tu tradiciju održivosti svojim gostima, ali ne moraju se puno truditi da ih uvjere u njezinu važnost.

“Pričamo o tome što je posebno na otoku Lord Howe. Imamo publiku koja je već prilagođena toj filozofiji i želi znati o tome”, pojašnjava Hiscox.

Mnogi posjetitelji idu korak dalje sudjelujući u lokalnim programima očuvanja. Uprava otoka je implementirala plaćeni program iskorjenjivanja korova, a Hutton vodi ekoture uklanjanja korova i kampanje građanske znanosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close