Procjenjuje se da 1 od 100 osoba boluje od ove bolesti, no u mnogih ostaje neprepoznata

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2022. u 12:25
Foto: Pixabay

GlutenBio – trgovina bez glutena organizira niz edukativnih događanja tijekom svibnja

Celijakija je doživotna autoimuna bolest koja se javlja kod osoba s genetskom sklonošću. Uzrokuje ju konzumacija glutena i njemu srodnih bjelančevina koje se nalaze u pšenici, raži, ječmu te katkad i u zobi. Procjenjuje se da 1 od 100 osoba boluje od celijakije, no u mnogih oboljelih ostaje neprepoznata. Celijakija pogađa sve uzraste, a češća je u žena.

Može se očitovati raznolikim simptomima, a oboljela osoba može biti i potpuno bez simptoma. Jedini lijek je stroga i doživotna bezglutenska dijeta. Neprepoznata i/ili neliječena celijakija povećava rizik od komplikacija probavnog i drugih sustava u tijelu koji se mogu mainfestirati u obliku anemije, osteoporoze, poremećaja rada gušterače, smanjenja plodnosti, glutenske ataksije, epilepsije, upale srčanog mišića ili psihijatrijskih poremećaja.

U susret Međunarodnom danu celijakije koji se obilježava 16. svibnja GlutenBio – trgovina bez glutena organizira niz edukativnih događanja tijekom svibnja kako bi podigli svijest javnosti o ovom opasnom poremećaju i posljedicama nepravovremenog otkrivanja, zanemarivanja i nepravilnog liječenja.

U sklopu aktivnosti održat će se kulinarske radionice poznatih domaćih majstora kuhanja koji će pokazati koliko prehrana bez glutena može biti ukusna i privlačna i predavanja stručnjaka iz područja medicine i prehrane, koji će staviti naglasak na nužnost striktne dijete koja jamči učinkovito liječenje.

Program:

5.5. KUHAJMO S MELKIOROM BAŠIĆEM: Nove tehnike kuhanje bezglutenskih jela Renomirani hrvatski chef otkriva kako neka od najpopularnijih jela domaće kuhinje mogu biti fina i ukusna – i bez glutena

12.5. ŽIVOT JE SLADAK S PETROM JELINIĆ: Slastice s potpisom – bez glutena Jedna od najboljih slastičarki u Hrvatskoj upoznat će vas sa zavodljivim svijetom slatkih zalogaja – gluten free, naravno

19.5. DELICIOUS AND HEALTHY BY MAJA BREKALO: Sirove slastice Jedna od najboljih hrvatskih food blogerica i autorica niza kulinarskih knjiga upoznat će vas sa bogatim svijetom sirovih slastica

24.5. SVAKODNEVICA S CELIJAKIJOM: Ervina Bilić, dr. med. specijalist neurologije, i sama boluje od celijakije, otkriva kako kvalitetno živjeti s ovom bolešću te što je nužno za njezino učinkovito liječenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close