Sigurno vam se bar nekoliko puta dogodilo da ste prilikom kuhanja presolili jelo i prvo što vam je palo na pamet jeste da ga odmah bacite. Ali, jeste li ste znali da možete spasiti to jelo uz pomoć nekoliko trikova?
Sastojke koji neutraliziraju sol dodajte pomalo, uz redovno probanje jela, kako biste znali da li ste pretjerali, piše B92.
Mrkva, luk ili krumpir
Ako ste presolili juhu, umak ili gulaš, u jelo dodajte jednu cijelu glavicu luka, mrkvu ili krumpir, koji će lako “pokupiti” višak soli u obroku.
Limunov sok
On se također može koristiti za presoljenu juhu, ali budite oprezni. Ovaj trik djeluje samo ako ste dodali sol malo više od planiranog, u suprotnom dobijete preslanu ili prekiselu juhu.
Mlijeko, jogurt ili vrhnje za kuhanje
Presoljeno meso ili paprikaš možete spasiti i uz pomoć ovih namirnica. Kremasti mliječni proizvodi uspješno neutraliziraju slanoću jela.
Jabuka
Ovo je trik naših baka. Ostavite jabuku u jelu kako bi pokupila sol, a potom je izvadite i bacite.
Voda
Uvijek možete dodati vodu, ali ako vam je potrebno da jelo bude malo gušće, onda možete dodati bešamel umak.
Mozzarellla
Ako je u pitanju preslano povrće, kombinirajte ga s blagim sirom poput ricotte ili mozzarelle, kako biste ublažili slan ukus.
Pjenušavo vino ili mineralna voda
Ako nemate vremena da popravljate jelo, poslužite ga uz pjenušavo vino ili mineralnu vodu. “Mjehurići” će “isprati” slani okus i omogući će vam uživanje u obroku.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu