Poznata hrvatska slastičarka Petra Jelenić na svom je Instagram profilu podijelila recept za jedne od najpopularnijih kolačića u božićno doba – čokoladne raspucance.
“Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… A da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice – kad se počnu napuhavati i pucati… I svaki put tako – makar sam ih radila sto puta i to uvijek barem 3x smjesu – što je popriličan broj otvaranja vrata pećnice. Originalni recept je iz knjige The Professional Pastry Chef. Ja sam ga malo doradila sebi po guštu”, napisala je Petra.
Sastojci
Za njene dorađene raspucance potrebno je:
190 g čokolade 60 % kakaa
40 g maslaca
korica 1 velike naranče
1/3 žličice cimeta
60 g glatkog brašna
2 g praška za pecivo – nekog dobrog iz BiO dućana
75 g mljevenih badema ili lješnjaka
2 jaja
65 g light muscovado šećera
35 g konjaka ili Grand Marnier likera
Za oblikovanje:
150 g kristal šećera – Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske
150 g šećera u prahu – doma mljeveni smeđi šećer
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema
Čokoladu i maslac otopite na pari (nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla, ne vruća). Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke, a zatim konjak.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu