Poznata hrvatska slastičarka podijelila svoj recept za najpopularnije božićne kolačiće

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2022. u 11:59
FOTO: Pixabay

Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… A da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice, napisala je.

Poznata hrvatska slastičarka Petra Jelenić na svom je Instagram profilu podijelila recept za jedne od najpopularnijih kolačića u božićno doba – čokoladne raspucance.

“Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… A da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice – kad se počnu napuhavati i pucati… I svaki put tako – makar sam ih radila sto puta i to uvijek barem 3x smjesu – što je popriličan broj otvaranja vrata pećnice. Originalni recept je iz knjige The Professional Pastry Chef. Ja sam ga malo doradila sebi po guštu”, napisala je Petra.

Sastojci

Za njene dorađene raspucance potrebno je:
190 g čokolade 60 % kakaa
40 g maslaca
korica 1 velike naranče
1/3 žličice cimeta
60 g glatkog brašna
2 g praška za pecivo – nekog dobrog iz BiO dućana
75 g mljevenih badema ili lješnjaka
2 jaja
65 g light muscovado šećera
35 g konjaka ili Grand Marnier likera

Za oblikovanje:
150 g kristal šećera –  Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske
150 g šećera u prahu – doma mljeveni smeđi šećer

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Petra Jelenić (@petra_jelenic)

Priprema

Čokoladu i maslac otopite na pari (nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla, ne vruća). Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke, a zatim konjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close