“Gljive su bogate vitaminom D, što je izuzetno korisno. Nedostatak ovog vitamina povezan je s umorom, narušenim zdravljem kostiju, smanjenom funkcijom imuniteta i povećanim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka”, izjavila je to nutricionistkinja Nicole Stefanow za magazin Eat This, Not That.
Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Food Science & Nutrition pokazalo je kako redovna konzumacija gljiva, u organizam unosi dovoljnu količinu mikronutrijenata bez povećanja kalorija, masti ili natrija. Gljive su bogate selenom, nutrijentom koji ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju bilo kakve vrste upale, prenosi 1klik.
One također dobro utječu na funkcioniranje crijeva. “Mnoga istraživanja su pokazala kako gljive djeluju kao probiotici. I ne samo da poboljšavaju probavu, već mogu biti korisne i za ljude koji imaju dijabetes. Naime, gljive imaju sposobnost promjene određenih crijevnih bakterija i tako oslobađaju inzulin iz beta-ćelija gušterače”, otkriva Stefanow.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu